Apa calda miroase a sulf?

In ultima vreme, problema apei calde cu miros de sulf, este din ce in ce mai des intalnita. Cine este vinovat ca apa calda miroase a sulf  si ce solutii exista ca sa scapam de el?

Vinovate de mirosul de sulf la apa calda sunt bacteriile Ferobacteria si Legionella, care se dezvolta in boiler si contamineaza toata apa calda. Conditiile propice pentru dezvoltarea lor sunt: mediu anaerob, apa statuta si exces de fier si/sau mangan. In mare marte parte din cazuri, forajele din care se alimenteaza aceste boilere au depasiri la parametrii Fier si Mangan. Bacteriile consuma oxidul de metale (rugina) din boiler si elimina Hidrogen Sulfurat sau „Miros de ou clocit” . In acest moment exista cateva solutii pentru a elimina mirosul de sulf al apei calde, fiind ineficiente sau de scurta durata.

Mai jos vom prezenta aceste solutii si motivul pentru care sunt eficiente sau nu:

  • Filtru de carbune activ pe teava de apa rece. Este total ineficient in aceste conditii. In mod normal carbunele activat elimina mirosul strain, imbunatateste gustul si culoarea apei. Nu va elimina mirosul de sulf de la apa calda. Fiind un mediu filtrant poros, este propice pentru dezvoltarea bacteriilor.
  • Deferizarea si dedurizarea apei. Este obligatoriu de facut acest pas, dar nu este suficient. Chiar daca apa rece care intra in boiler este deferizata si dedurizata, apa calda miroase a sulf in continuare. Totusi, este un prim pas foarte important in eliminarea definitiva a problemei.
  • Lampa cu ultraviolete inainte de boiler. Solutie ineficienta in acest caz, pentru ca bacteriile responsabile de mirosul de sulf al apei calde, se afla in boiler, nu in apa rece care vine din put. Cu toate acestea, sterilizarea uv este foarte eficienta impotriva celorlalte bacterii, asigurand o apa rece curata din punct de vedere microbiologic.
  • Spalarea boilerului cu clor, chimicale, detartrant, pompa de recirculare etc. Solutie costisitoare daca este facuta de personal calificat, cu rezultate pe termen foarte scurt. Mirosul de sulf dispare in prima faza, dar reapare dupa un interval cuprins intre cateva zile si maxim 2 saptamani.
  • Inlocuirea boilerului contaminat cu unul nou si curat. Solutie ineficienta si costisitoare. Coloniile de Ferobacterii si Legionella nu se afla doar in boiler, ele se gasesc pe intreaga instalatie de apa calda din casa. Chiar daca montati un boiler nou, acesta va fi contaminat in scurt timp de bacteriile ramase pe instalatia interioara de apa calda.
  • Tratarea putului cu pastile de cloramina, var, clor etc. Solutie ineficienta. Este o practica larg intalnita, pentru a sanitariza forajul. Chiar daca o parte din bacteriile din put dispar, clorul activ se va consuma in procesul de oxidare, astfel va ajunge in cantitati limitate la boiler.
  • Ridicarea temperturii la 90 grade C. Solutie ineficienta. In teorie bacteriile Legionella nu pot supravietui la aceasta temperatura mai mult de 2-3 minute, cu toate acestea mirosul se va diminua doar cat apa calda este dusa la 90 grade. Totusi, boilerul nu poate lucra la aceasta temperatura mult timp. Mirosul reapare imediat ce apa revine la temperatura normala de lucru.

Compania Clack International a dezvolvat in ultimii ani o solutie cu caracter permanent si eficienta in 100% din cazuri, indiferent gravitatea contaminarii din boiler. Mirosul de sulf al apei calde dispare dupa cca. 30 de minute, rezolvarea problemei fiind garantata. Mentenanta acestui echipament este foarte simpla si implica costuri lunare infime. Pentru informatii suplimentare si dimensionare echipament, va rugam accesati sectiunea Contact, scrieti-ne pe adresa office@clack.ro, sau contactati-ne direct la numarul de telefon 0749 661 835.

Garantam prin contract rezolvarea problemei mirosului de sulf la apa calda

 

1 Comentariu

  • byGeorge Leonte Posted 12 mai 2019 17:00

    A aparut acest miros la un boiler vechi de 2 ani .
    L-am schimbat si a aparut dupa circa 2 luni .
    Boiler de 100 litri . Sunt interesat in rezolvarea problemei .
    Multumec .

Adauga comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *