Clorul este o substanta complexa, care aduce dupa sine atat avantaje, cat si dezavantaje. Acest element chimic poate fi regasit la tot pasul, este peste tot in jurul tau, chiar daca uneori este extrem de dificil de observat. Corpul uman este o enciclopedie vasta, iar clorul nu este o exceptie atunci cand vine vorba despre componentele acestuia.
Printre alte elemente, precum magneziu sau calciu, clorul isi face simtita prezenta in organismul tau. Rolul sau este unul protector, insa, ca in orice situatie, excesul este daunator. Clorul este utilizat la scara larga, atat in compozitia dezinfectantilor, cat si ca substanta de sine statatoare pentru albire sau pentru purificarea apei
1. Clorul din apa – In ce masura te afecteaza?
Zilnic iei contact cu apa, fie ca este vorba despre cea pe care o bei, sau cea pe care o folosesti la dus sau pentru a spala vasele si rufele. Ca orice substanta chimica, este imposibil ca aceasta sa nu te afecteze intr-un fel sau altul. Clorul este utilizat pentru dezinfectarea piscinelor, intrcat acesta protejeaza impotriva diverselor boli, astfel incat apa in care te scalzi, sa fie sigura pentru tine si sanatatea ta. De asemenea, utilizezi zi de zi apa de la robinet, iar consumul unei mari cantitati de clor, iti poate dauna.
1.1. Care sunt efectele clorului din apa asupra organismului?
Clorul nu este comercializat ca produs de sine statator pentru consum, insa este extrem de utilizat pentru protectie, albire si purificare. Apa este abosolut necesara pentru buna functionare a organismului uman, astfel incat ea trebuie consumata in cantitati foarte mari. De aceea, este necesar sa te asiguri ca apa pe care o consumi, este purificata, mai ales daca obisnuiesti sa bei apa de la robinet, intrucat aceasta trebuie sa iti ajute organismul, nu sa il deterioreze. In apa pe care o consumi zilnic, se regasesc extrem de multe substante precum clorul, rugina sau calcarului, astfel ca trebuie sa te asiguri ca depui toate eforturile necesare pentru a filtra toate impuritatile.
Odata intrat in organism, clorul reactioneaza cu apa din tesuturi, devenind extrem de periculos. Acesta irita puternic pielea, ochii si organele interne, astfel ca este abosolut necesar sa eviti orice contact direct cu o cantitate semnificativa de clor. Hipocloritul de sodiu trebuie utilizat in cantitati moderate, atat in mediile industriale, cat si pentru uz casnic.
1.2. Clorul din apa de la robinet este benefic sau daunator?
Clorul are rolul sau, atat in organism, cat si in mediul inconjurator, daca este utilizat corespunzator. In cazul in care in corpul tau se gaseste o cantitate mai mare de clor, acesta iti poate dauna, insa in cantitati minime, este folositor. Aceasta substanta se utilizeaza atat in apa din robinet, cat si in dezinfectanti sau in curatarea piscinei, pentru a preveni inmultirea bacteriilor, sau aparitia bolilor, precum E.Coli, dizinterie sau febra tifoida. In cazul in care ingerezi sau inhalezi o cantitate considerabila din aceasta substanta, poti dezvolta afectiuni grave, sau bolile pe care le-ai avea deja, se pot agrava. Cu cat intri in contact cu o cantitate mai mare de clor, cu atat creste gravitatea situatiei.
Cei mai expusi sunt cei mici si persoanele care sufera deja de alte afectiuni, precum astmul, probleme cardiace, sau bronsite. De asemenea, daca ai o boala dermatologica, esti mult mai predispus la aparitia precoce a efectelor secundare. In ceea ce priveste simptomele, acestea apar rapid, daca nu imediat, in functie de modul in care clorul a intrat in organism, cat si in functie de cantitatea cu care ai intrat in contact.
- Daca ai inhalat clor, simptomele apar imediat, intrucat vei simti o iritatie la nivelul ochilor si a cailor respiratorii. Pot aparea tusea sau stranutul. In cazul in care simptomele se agraveaza, consulta medicul, intrucat se poate forma un edem pulmonar, in maxim 24 de ore de la contactul cu substanta chimica. De asemenea, cel mai comun mod de intoxicare cu clor, are loc in timpul dusului, astfel ca este recomandat sa filtrezi apa, pentru a evita astfel de pericole.
- Daca substanta intra in contact cu ochii, vei simti imediat o senzatie de mancarime si o iritatie, iar daca se agraveaza, pot aparea eruptii la nivelul contactului.
- Daca ingerezi o cantitate considerabila de clor, poti intampina probleme digestive, varsaturi sau diaree.
In cazuri mai grave, acesta poate provoca arsuri interne, edeme pulmonare, sau chiar stop cardio-respirator, astfel ca este necesar sa faci tot posibilul pentru a elimina excesul de clor la care ai putea fi expus.
1.3. Apa cu clor- Ce poti face atunci cand ai prea mult clor in organism?
Daca te afli vreodata in neplacuta situatie de a intra in contact cu o cantitate mult prea mare de clor si acesta iti pune sanatatea in pericol, este necesar sa ceri ajutorul oricarei persoane care se afla in jurul tau. In cazul in care ai posibilitatea, cauta ajutor specializat si nu ezita sa apelezi la medic la primul simptom pe care il ai.
- Daca substanta chimica a intrat in contact cu ochii, spala din abundenta locul cu apa si consula medicul oftalmolog
- Indeparteaza imediat sursa intoxicarii
- Daca ai inhalat o cantitate mare de clor, paraseste imediat zona contaminata si cauta o zona unde poti respira aer curat
Daca te afli in preajma unei persoane care a intrat in contact cu acest compus chimic, incearca sa faci tot posibilul sa o ajuti, pana in momentul in care soseste ambulanta.
- In cazul in care ai posibilitatea, indeparteaza sursa toxinei(asigura-te inainte ca acest pas nu prezinta un pericol pentru tine, sau pentru alti oameni din jurul tau)
- Scoate victima din zona contaminata(cere sfatul celor de la serviciul de urgente atunci cand suni, pentru ca acestia sa te indrume, astfel incat sa nu agravezi situatia actuala a persoanei expuse
- In cazul in care expunerea a fost pentru un timp indelungat si exista posibilitatea ca victima sa aiba pe haine clor, sau alte substante care sa contina acest compus chimic, indeparteaza imediat toate hainele si incearca pe cat posibil sa tii persoana respectiva intr-un spatiu steril
2. Ce aparate pot fi utilizate pentru a crea balansul necesar de clor in apa potabila?
Ca in orice alta situatie, echilibrul joaca un rol primordial atunci cand vine vorba despre corpul tau. Organismul uman functioneaza ca un ceas, dupa reguli stricte, functionand corespunzator, doar in cazul in care toate substatele se afla in parametri normali. Apa potabila este esentiala pentru orice organism viu, astfel ca este necesar sa te asiguri intotdeauna ca apa pe care o consumi este pura, lipsita de impuritati si sanatoasa. Clorul, in cantitati mici, este benefic corpului uman, intrucat are rolul de a-l proteja pe acesta de diverse afectiuni. Clorul purifica instalatiile de apa, pentru ca rugina sau alte bacterii sa nu ajunga la tine. De aceea, trebuie sa te asiguri ca apa pe care o consumi, contine suficient clor incat sa iti ofere protectie. Procesul prin care se pompeaza o anumita cantitate din aceasta substanta in apa, se numeste clorinare. Exista insa situatii, cand acesta se regaseste in cantitati mult prea mari, moment in care este necesar sa elimini o cantitate considerabila de clor, pentru a nu-ti cauza probleme de sanatate.
2.1. Ce presupune procesul de clorinare si cum se realizeaza?
Procesul de clorinare, presupune introducerea clorului in apa, pentru a creste cantitatea acestuia, in cazul in care acest compus chimic se afla intr-o masura mult prea mica si nu organismul tau nu este suficient de protejat. Pentru a beneficia de o apa potabila, este necesar sa existe o balanta in ceea ce priveste componentele apei pe care o consumi. Prin inserarea clorului in apa, se elimina o paleta larga de bacterii, astfel incat apa care ajunge la tine, sa fie curata si sanatoasa, fara a avea un miros neplacut, sau un gust pregnant.
Acest proces se poate realiza cu ajutorul unor pompe dozatoare. Acestea sunt perfecte pentru uz casnic, oferindu-ti posibilitatea de a te bucura de o apa pura, fara bacterii. Aceasta pompa este proiectata astfel incat sa se poata pompa o cantitate anume de substante chimice intr-un flux de apa. Chiar daca aceste aparate pot fi utilizate in orice locuinta, sunt extrem de potrivite si in alte medii, precum agricultura sau medicina. Odata introdus in sistem, clorul sterilizeaza instalatiile, protejand impotriva virusurilor, insa totodata, iti asigura si protectie impotriva recontaminarii. De asemenea, clorul impiedica aparitia substantelor nedorite, pentru ca apa pe care tu o consumi, sa nu reprezinte niciun pericol pentru tine si familia ta.
Pompa de dozare reprezinta alegerea perfecta pentru gospodaria ta, mai ales in cazul in care simti ca apa pe care o consumi de la robinet, prezinta o culoare iesita din comun, un gust intepator si un miros neplacut. Utilizarea unui astfel de aparat aduce o serie de avantaje, intrucat acesta este extrem de rezistent la coroziune, astfel ca poate fi folosit un timp indelungat.
2.2. Filtrele cu carbune activ ajuta la eliminarea clorului din apa de la robinet?
Apa reprezinta resursa cea mai de pret a omului. Prin urmare, trebuie sa te asiguri ca cea pe care tu si familia ta o consumati zilnic, este curata si sanatoasa. In cantitati mari, clorul este un real pericol, afecandu-ti grav sanatatea , astfel ca este necesar sa iti iei masurile de precautie pentru a evita situatiile neplacute. Cum in organism trebuie sa existe intotdeauna un echilibru, nivelul de clor din corpul uman, trebuie sa se incadreze in anumiti parametri. Daca nivelul este mult prea scazut, nu iti ofera protectia necesara impotriva virusurilor si a bacteriilor, iar daca acesta este prea ridicat, devine toxic si periculos. Daca pentru a ridica procentul aceste substante in corp, se utilizeaza o pompa de dozare, pentru a elimina clorul din apa de la robinet, se utilizeaza filtre cu carbune activ. Acestea sunt extrem de utilizate in orice gospodarie sau companie, pentru enormele beneficii pe care le aduce. In primul rand, astfel de filtre sunt perfecte pentru eliminarea impuritatilor, inlaturand mirosul si gustul neplacut al apei de la robinet. Daca iti doresti o apa potabila, de buna calitate si fara o cantitate periculoasa de clor, opteaza pentru un filtru cu carbune activ.
In momentul in care iti achizitionezi un astfel de aparat, documenteaza-te cu privire la specificatiile acestuia, intrucat debitul tehnic variaza in functie de modelul pentru care optezi. In locuinte, se utilizeaza un debit cuprins intre 3 si 1.2 metri cubi/ora.
Principiul de functionare al unui astfel de filtru, este destul de facil. Acest aparat este dotat cu valva de comanda temporal-electronica. Carbunele activ este cunoscut pentru proprietatile lui extraordinare, astfel ca este un aliat de nadejde in orice gospodarie. Intregul proces de eliminare a clorului din apa, sau al altor reziduri, se datoreaza in intregime acestuia. Carbunele activ are atat capacitatea de a absorbi ca un burete orice impuritate, cat si cea de reducere catalitica, care este esentiala pentru acest proces. Prin intermediul acestuia, se elimina orice substanta sau impuritate care exista in instalatii, furnizandu-ti o apa potabila si lipsita de pericol.
Asadar, clorul prezinta atat avantaje, cat si dezavantaje, in functie de cantitatea cu care intri in contact. In ceea ce priveste sanatatea ta sau a familiei tale , este necesar sa te asiguri ca nivelul de clor din apa consumata, ramane constant. Un nivel prea mic, nu iti ofera protectia necesara, iar unul prea mare iti afecteaza grav sanatatea.
Surse foto: Pexels.com , Clack.ro
Adauga comentariu