Apa de la robinet poate fi incarcata cu o multime de microorganisme sau substante poluante, care afecteaza calitatea ei. Fie ca este vorba despre metale sau minerale in exces, fie ca este vorba despre impuritati sau bacterii, apa potabila poate fi influentata, in mod direct, de acestea, devenind daunatoare pentru organismul uman. Excesul de fier – adica rugina – este frecvent intalnit in apa potabila, de cele mai multe ori cauza fiind starea in care se afla instalatia si intregul sistem de tevi. Asadar, este important sa afli care sunt metodele prin care poti rezolva aceast problema, ce iti poate afecta atat sanatatea, cat si aparatele electrocasnice.
1. De ce este apa ruginita?
Rugina este un agent toxic, fiind o forma anorganica a fierului care poate fi periculoasa. Desi este o problema des intalnita in gospodariile din mediul rural si urban, poate fi dificil de gestional aceasta situatie, mai ales in cazul in care cauza este mai ampla si este localizata ori in instalatie, ori in putul cu apa. Tevile se corodeaza in timp si pot rugini, iar sedimentele formate patrund in apa curenta.
Specialistii afirma ca, daca apa are o concentratie mult prea mare de fier, consumul ei poate afecta ficatul, tiroida, inima, tractul gastrointestinal sau rinichii. Totusis, fierul in exces poate avea efecte nocive nu doar asupra organismului tau, ci si asupra aparatelor si echipamentelor pe care le folosesti. Apa cu rugina poate deteriora obiectele care functioneaza pe baza de apa, intrucat sedimentele de fier se pot instala in interiorul acestora. In functie de nivelul fierului din apa, aspectul acesteia se modifica sau nu. De exemplu, daca nivelul de fier din compozitia sa nu depaseste 0,3 mg pe litru, cel mai probabil nu vei remarca o culoare schimbata – este posibil insa sa observi pete de rugina pe haine sau pe instalatie. In cazul in care concentratia de rugina este cuprinsa intre 0,8 mg si 1 mg, apa dobandeste o culoare maronie, pe care este imposibil sa nu o observi.
2. Rugina din apa potabila – Ce metode de eliminare exista?
Pentru a elimina rugina din apa potabila, este necesar sa-ti indrepti atentia catre echipamente de filtrare,care sa te ajuta sa purifici apa. Astfel, trebuie sa cercetezi cu atentie variantele pe care le ai, pentru a vedea care sunt produsele care pot rezolva cel mai bine problema existenta. Asadar, in cazul in care vrei sa indepartezi rugina din apa potabila, va trebui sa achizitionezi un aparat de purificare.
Printre cele mai populare si mai moderne metode de curatare a apei se afla filtrele cu osmoza inversa. Acestea elimina metalele grele, nitratii, nitritii, sarurile in exces si toate celelalte substante nocive din apa potabila. De asemenea, daca sunt dotate cu cartus de remineralizare, apa este reimbogatita cu minerale bune, benefice pentru organism (precum Mg sau Ca).
De asemenea, exista deferizatoare si demanganizatoare care indeparteaza fierul oxidat sau manganul din apa. Acestea sunt perfecte pentru apele care contin rugina, intrucat limpezesc apa si prelungesc durata de viata a tuturor electrocasnicelor care utilizeaza apa. Ele functioneaza prin intermediul unui mediu filtrant (simplu sau granular) care este eficient impotriva fierului si a manganului. Filtrele indeparteaza si gustul neplacut, dar si depunerile de fier. Astfel, cu ajutorul acestor echipamente, vei reusi sa ai o apa potabila mai curata, purificata si, bineinteles, lipsita de rugina.
Prin urmare, este recomandat sa studiezi caracteristicile produselor existente pe piata, pentru a le alege pe cele potrivite pentru tine. Exista diverse filtre, care sunt special concepute pentru eliminarea anumitor tipuri de substante (pentru indepartarea clorului, a fierului, etc.) – asigura-te ca optezi pentru articolul ideal si nu uita ca filtrul pe care il alegi trebuie sa vina in intampinarea nevoilor tale, din toate punctele de vedere.
In concluzie, rugina este un element daunator, care trebuie eliminat din apa potabila. Partea buna este ca exista filtre de calitate, care folosesc o tehnologie moderna, de ultima generatie – acestea reprezinta solutia optima pentru apa care contine fier in exces. Pentru a afla exact concentratia de fier din apa (dar si pentru a detecta prezenta altor substante nocive), poti face o analiza de specialitate, iar, apoi, in functie de rezultat, poti decide ce fel de echipament iti este necesar.
Sursa foto: shutterstock.com
Adauga comentariu