Apa, precum si aerul, reprezinta unul dintre elementele vitale necesare vietii pe Pamant. Calitatea apei reprezinta un factor foarte important cu implicare directa in calitatea vietii, chiar daca se face referire la apa potabila pentru uzul casnic sau apa folosita in domeniul medical, tehnic sau industrial. In cele ce urmeaza, vei descoperi care este, de fapt, diferenta dintre apa dedurizata si apa distilata, cum se obtin aceste tipuri de apa si care este scopul lor.
1. Care este diferenta dintre apa distilata si apa dedurizata?
Indiferent de scopul in care va fi folosita sau mediul primar din care acesta provine (puturi, ape de suprafata sau din ghetari topiti), pentru a putea fi utilizata fara riscuri, apa bruta are nevoie de o serie de tratamente speciale, precum: epurarea, filtrarea, dedurizarea, distilarea sau purificarea. Cu cat elementele prezente in apa bruta sunt determinate corect si tratamentele realizate corespunzator, cu atat mai mult calitatea apei rezultate va fi una mai calitativa.
Cu siguranta te-ai intrebat care este diferenta dintre apa distilata si apa dedurizata. Ei bine, apa dedurizata sau apa distilata nu sunt unul si acelasi lucru. Apa dedurizata se obtine in urma unui proces de dedurizare, in care se elimina continutul de saruri, calciu, magneziu, impuritati si calcar, care dau duritate apei.
Apa distilata este apa obtinuta printr-un proces de distilare ( fierberea apei) in urma caruia sunt eliminate atat bacteriile, cat si sarurile si mineralele.
Daca se face o paralela intre apa distilata vs apa dedurizata, se poate spune ca fiecare dintre cele doua are o compozitie si o intrebuintare distincta.
2. Cum se obtine apa dedurizata sau apa distilata?
Apa dedurizata se obtine cu ajutorul unor echipamente sau al unor statii de dedurizare configurate tehnic de la caz la caz, prin intermediul carora apa bruta este filtrata si apoi supusa unor procese de retinere a ionilor de Calciu si Magneziu. Acest proces tehnic poate fi realizat in regim manual sau unul asigurat in regim complet automatizat, iar in functie de necesitatile de debit, dedurizatorul va asigura constant apa dedurizata, potabila sau apa folosita in mod curent in activitaile casnice.
Este important de retinut ca in apa dedurizata vor ramane toate acele minerale „bune” necesare si benefice unei vieti calitative. Totodata, prin utilizarea unui dedurizator de apa, vei obtine un castig substantial si prin faptul ca apa dedurizata nu distruge instalatiile sau echipamentele electrocasnice, prevenind depunerile de calcar ce au ca rezultat direct reducerea cheltuielilor de intretinere al acestor echipamente si prelungirea duratei de viata a acestora. Despre dedurizarea apei se poate afirma ca este necesara, deoarece apa dura reprezinta acel factor care genereaza depuneri de calcar in conducte, si asigura o apa calitativa si potabila.
Apa distilata este o apa microbiologic pura care se obtine ca urmare a unui proces de distilare. Acesta presupune fierberea apei, iar prin racirea vaporilor si decantarea acestora se obtine, din nou, apa in stare lichida. Daca te intrebi care dintre apa distilata sau dedurizata este mai buna pentru a fi consumata, ei bine raspunsul este mai mult decat evident, apa dedurizata.
Apa distilata, chiar daca nu are bacterii, nu mai contine nici acele saruri si minerale care sunt bune pentru organismele vii.
3. In ce ramuri se utilizeaza apa dedurizata sau distilata?
Apa dedurizata are un rol important in viata de zi cu zi. Este utilizata si recomandata atat pentru consum sau pentru uz casnic, cat si pentru uzul in instalatii si echipamente industriale, in fabrici, in sectoarele de productie alimentara, in industria prelucratoare, in industria de textile, in zootehnie, sere si agricultura, dar si altele.
Apa distilata, aduce un aport foarte mare in industria medicala si farmaceutica, in industria prelucratoare de alcool, in industria alimentara, auto, dar este des utilizata si in regim casnic.
Chiar daca se face referire la apa dedurizata sau distilata, ambele produse sunt foarte importante in dezvoltarea calitatii vietii, indiferent de ramura de utilizare prin care fiecare dintre ele isi aduce contributia.
Asadar, acum ca ai informatiile necesare pentru a intelege diferentele dintre cele doua, ramane sa alegi ce vei folosi pentru uzul casnic sau personal. Daca doresti ca acest intreg proces de imbunatatire a calitatii apei sa aiba rezultatul scontat, atunci este momentul sa apelezi la profesionisti care iti vor oferi toate argumentele unei alegeri bune: experienta, seriozitate, calitate si fiabilitate.
Sursa foto: Pexels.com
Adauga comentariu