Apa filtrata vs apa plata – care este mai buna pentru sanatatea organismului?

Apa filtrata vs apa plata – care este mai buna pentru sanatatea organismului?

De cate ori nu te-ai intrebat: „apa de la robinet sau apa imbuteliata? Ce sa beau?” Ei bine, aici vei gasi raspunsul la toate curiozitatile pe care le ai. Un astfel de subiect trebuie discutat, pentru ca orice persoana sa faca alegerea potrivita, pentru propriile nevoi. Asadar, este indicat sa cunosti cele mai importante detalii atat despre apa filtrata, cat si despre cea imbuteliata. 

 1. Apa filtrata vs apa plata – informatii utile

apei a inceput sa fie pusa la indoiala, iar oamenii sa se intrebe daca nu cumva la capitolul apa filtrata sau imbuteliata, cea din bidoane iese castigatoare. Chiar daca aceasta ar putea reprezenta si primul tau raspuns, adevarul este ca filtrele de impuritati pentru apa s-au dovedit a fi mult mai eficiente pentru ca apa sa fie complet igienizata, iar organismul tau sa se bucure de toti nutrientii existenti in compozitia sa. 

 

Consumatorii trebuie sa stie ca exista mai multe tipuri de apa din care pot alege. Printre acestea se numara:

 

  • Apa de la robinet;
  • Apa imbuteliata plata;
  • Apa imbuteliata minerala;
  • Apa de la robinet filtrata;
  • Apa de izvor.

 

Apa de la robinet filtrata nu are contaminanti, datorita montarii filtrului de apa. Acesta este foarte usor de instalat, iar eficienta lui merita orice investitie. Filtrele de apa te vor ajuta la eliminarea clorului, reziduurilor microplastice si chimicalelor. Mai mult decat atat, au capacitatea de a capta microorganismele nocive si bacteriile, pe care cu siguranta nu ti le doresti in organism. 

 

Cum stii ca alegi cele mai bune filtre de apa? Orienteaza-te catre modelele care nu elimina toate substantele din apa, pentru ca cele bune trebuie sa ramana in compozitia sa, si achizitioneaza-le pe cele care se axeaza doar pe compusii toxici. 

 

Desigur, alegerea iti apartine, insa este indicat sa te informezi cat mai riguros pe acest subiect, mai ales daca vrei ca tu si familia ta sa consumati o apa calitativa. 

 2. Apa de la robinet sau apa imbuteliata – proprietatile fiecareia

Apa-de-la-robinet-sau-apa-imbuteliata

Inainte de a alege una dintre cele doua variante, trebuie ca orice consumator sa cunoasca potentialul nutritional pe care apa il are sau ar trebui sa il aiba. De exemplu, la capitolul apa de izvor vs apa minerala, multe persoane vor spune ca cea minerala este mult mai sanatoasa. Totusi, studiile par sa nu fie de acord cu aceasta supozitie. 

 

Atat apa de la robinet, cat si cea imbuteliata, pot avea diferite cantitati de minerale, unele mai multe, altele mai putine. Este important ca acestea sa se regaseasca in cantitati mari, deoarece, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, cu cat mineralele sunt mai multe, cu atat riscul de boli cardiovasculare este mai mic. Conform studiilor, magneziul din apa este cel caruia trebuie sa ii multumim pentru asta. De asemenea, printre mineralele intalnite in apa, trebuie sa se regaseasca: zinc, calciu, fier si seleniu. 

 

Conform ultimelor studii, specialistii sunt de acord ca la o analiza mai amanuntita dintre apa plata vs. apa de la robinet, cea de la robinet este mult mai sanatoasa, mai ales daca intr-o locuinta este instalat un filtru inteligent. 

 

Totusi, trebuie sa te convingi si tu. Astfel, mai jos gasesti cele mai importante informatii despre apa plata si cea de la robinet, pentru a intelege cat mai bine diferenta dintre cele doua!

Apa de la robinet – proprietati

Apa-de-la-robinet-proprietati

Multe persoane aleg sa nu mai consume apa de la robinet, iar acest lucru are un motiv bine intemeiat: mirosul ei nu este cel mai placut, iar gustul difera in functie de sursa de la care bei.  De ce se intampla aceste lucruri? Pentru ca ea este supusa anumitor tratamente de igienizare. Tocmai de aceea, apa plata sau minerala imbuteliata a devenit o alternativa mult mai preferata de catre consumatori.

 

Da, apa de la robinet nu este cea mai buna solutie, pentru ca ea nu dispune de medii filtrante care sa ajute la reducerea continutului de fier si mangan din apa. Astfel, odata ce filtrarea apei intra in discutie, toate datele problemei se modifica 180 de grade! De ce? Pentru ca aceste echipamente montate sub chiuveta ta iti vor asigura o calitate superioara a apei! 

 

Majoritatea oamenilor au renuntat sa mai consume apa clasica de la robinet, pe motivul ca poate fi contaminata cu diferite substante nocive pentru sanatate. Inainte de a lua o decizie, verifica mai multe surse si studii si nu te lasa convins de primele informatii citite pe acest subiect. Este indicat sa te informezi despre lichidele pe care le bei, insa acest lucru nu inseamna ca trebuie sa te indrepti catre cea imbuteliata, care are un numar mai mic de nutrienti. 

 

Apa de la robinet este stiintific cunoscuta pentru faptul ca are in compozitia sa sodiu, calciu, magneziu si cupru. Desigur, exista si un minus. Acesta are legatura cu tevile si conductele de apa de sub orase si din casele oamenilor, care sunt foarte vechi si pot contamina apa. Din fericire, acum avem la indemana filtre cu carbune activ, care reusesc sa indeparteze nu numai contaminantii din apa, ci si mirosul si gustul mai putin placute. 

 

Apa imbuteliata – proprietati

Apa-imbuteliata-proprietati

Atunci cand vine vorba despre apa imbuteliata sau apa de la robinet, multe persoane vor spune ca o prefera pe cea imbuteliata. Cu toate acestea, fiecare stie cat de inconfortabil este sa cari PET-urile de la magazin si sa le depozitezi in casa. In plus, acestea nu sunt prietenoase nici cu mediul inconjurator. 

 

In functie de firma care o produce, apa imbuteliata poate avea mai multi sau mai putini nutrienti in compozitia sa. De aceea, daca preferi aceasta varianta, trebuie sa faci un research destul de riguros, pentru a alege cea mai buna optiune pentru nevoile tale. 

 

Daca oamenii ar beneficia de filtrare de apa la nivel industrial, probabil ca ar renunta destul de usor la sticlele din plastic, insa, pana cand acest lucru se va intampla, alegerea iti apartine in totalitate. 

3. Apa filtrata sau imbuteliata? Avantaje si dezavantaje

Pentru a cunoaste cat mai bine ambele variante, este indicat sa pui in balanta avantajele si dezavantajele apei imbuteliate si a celei filtrate, de la robinet. 

 

Avantajele apei filtrate

 

  • Probabil ca unul dintre principalele avantaje ale apei de la robinet filtrate consta in faptul ca nu vei mai fi nevoit sa mergi la magazin si sa cari sticle de apa in fiecare zi. De asemenea, depozitarea lor, pana la aruncare, ocupa mult loc intr-o casa. 

 

  • Te bucuri de apa proaspata, direct de la sursa, plina de nutrienti. Filtrele de apa se vor asigura ca nutrientii din apa sunt pastrati in compozitia sa, iar contaminantii sunt eliminati. 

 

  • Un alt avantaj major consta in faputul ca pot fi montate si la baie. Exista o multime de persoane care au probleme cu tenul sau au o piele sensibila, iar folosirea unor astfel de filtre le poate aduce imbunatatiri majore a calitatii vietii. 

 

  • Apa filtrata poate fi folosita cu succes si pentru gatit. Este destul de incomod sa utilizezi apa plata din bidoane atunci cand pregatesti mancare, mai ales ca se consuma o cantitate destul de mare, ceea ce presupune achizitionarea multor sticle de PET. In schimb, cea filtrata iti sta la dispozitie oricand, in orice cantitate.

 

  • Cu ajutorul apei filtrate, vei putea prelungi durata de viata a electrocasnicelor tale! Clorul, plumbul si alti contaminanti din apa de la robinet, pot ajunge in interiorul electrocasnicelor tale si le pot afecta functionalitatea. Fie ca este vorba despre folosirea unor aparate pentru gatit, fie ca le speli in apa de la robinet, aceasta se infiltreaza rapid si poate dauna. 

 

  • Generezi mai putine deseuri din plastic. Daca esti o persoana care cunoaste importanta unei vieti sustenabile, cu siguranta generarea de deseuri nu este un obicei pe care vrei sa il ai. Cu ajutorul filtrelor, vei scapa de toate PET-urile din casa. 

 

Dezavantajele apei filtrare

 

  • Pentru inceput, poate fi vorba despre o suma de achizitie mult mai mare. Un filtru de apa poate ajunge la sume destul de ridicate, mai ales daca te orientezi catre un produs performant. Cu toate acestea, investitia merita, pentru ca este una singura, in timp ce PET-urile trebuie cumparate la cateva zile. 

 

  • Filtrele de apa trebuie inlocuite la o anumita perioada de timp. Pentru ca acestea fac o treaba foarte buna, bacteriile se aduna in timp in interiorul lor. Astfel, este necesar sa fie schimbate, in functie de recomandarile producatorului. 

 

  • Conductele de sub orase si cele din locuintele vechi ale locatarilor, prin care trece apa, pot prezenta contaminanti. Unele case au inca tevi de plumb, un element foarte nociv pentru sanatatea organismului. De asemenea, apa de aici mai poate fi contaminata cu orice reziduuri sunt aruncate pe canalizare. Aceste caracteristici se pot aplica in cazul apei de la robinet care nu este filtrata. 

 

Avantajele apei imbuteliate

 

  • Apa imbuteliata poate fi usor transportata, atunci cand vine vorba despre cantitati mici. Este mult mai facil sa cumperi o sticla de la magazin, decat sa iei un termos cu apa filtrata dupa tine. 

 

  • Ai posibilitatea sa o achizitionezi direct minerala, daca preferi acest gust. 

 

Dezavantajele apei imbuteliate

 

  • Desi nu multa lume isi da seama, apa imbuteliata are si ea chimicalele ei, acestea provenind chiar din sticlele in care este depozitata. De exemplu, plastifianti, resturi de microplastice si alte tipuri de microbi pot trece din sticlele de plastic in apa, creand probleme de sanatate. 

 

Asadar, tu ce preferi acum? Ia in considerare informatiile si sfaturile de mai sus si fa o alegere care iti poate schimba viata!

 

Sursa foto: Shutterstock.com, Pexels.com

 

Adauga comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *