Bacteriile coliforme includ un grup mare de diferite tipuri de bacterii, care apar in mediul inconjurator. Acestea sunt frecvente in sol si in apele de suprafata si pot aparea chiar si pe piele. Cele mai multe tipuri de bacterii coliforme sunt inofensive pentru oameni. Unele pot provoca insa, boli usoare, iar altele pot duce la boli grave, transmise prin apa. Citeste acest articol pentru a afla ce sunt bacteriile coliforme si cum poti scapa de ele.
1. Bacterii coliforme – definitia bacteriilor coliforme
Bacteriile coliforme sunt definite ca bacterii Gram-negative in forma de baston si reprezinta un indicator utilizat, in mod obisnuit, pentru a stabili calitatea sanitara a alimentelor si a apei.
Coliformele pot fi intalnite in mediul acvatic si in sol, pentru ca sunt prezente universal, in numar mare, in deseurile provenite de la oameni si in fecalele animalelor cu sange cald.
Prezenta acestora la analize este folosita pentru a indica faptul ca pot exista si alte organisme patogene. Astfel de agenti patogeni includ bacterii, virusi sau protozoare, care cauzeaza boli si multi paraziti multicelulari.
2. Bacterii coliforme in apa – exemple de bacterii coliforme
Dupa ce analiza coliforma totala a apei este pozitiva, pot fi testate tipuri specifice de bacterii coliforme. Aceste subgrupe de bacterii coliforme includ coliforme fecale si Escherichia coli sau E. coli.
Bacteriile coliforme fecale sunt specifice tractului intestinal al animalelor cu sange cald, inclusiv al oamenilor, si, prin urmare, necesita un test mai specific pentru a se stabili contaminarea apelor.
E. coli este un tip de bacterii coliforme fecale, care se gaseste frecvent in intestinele animalelor si ale oamenilor. Un rezultat pozitiv al E. coli este mult mai grav, deoarece indica faptul ca deseurile umane sau animale intra in sursa de alimentare cu apa.
Exista sute de tulpini de E. coli. Desi majoritatea tulpinilor sunt inofensive si traiesc in intestinele oamenilor si animalelor sanatoase, cateva tulpini pot produce o toxina puternica si pot provoca boli severe si chiar moarte.
3. Bacterii in apa – ce inseamna sa ai bacterii coliforme in apa?
Majoritatea bacteriilor din grupul de coliformi nu provoaca boli, dar cu cat numarul lor este mai mare, cu atat creste si probabilitatea ca bacteriile cauzatoare de boli sa fie prezente.
Deoarece bacteriile coliforme persista, de obicei, mai mult in apa decat majoritatea organismelor care cauzeaza boli, absenta bacteriilor coliforme duce la presupunerea ca alimentarea cu apa este sigura din punct de vedere microbiologic.
Prin urmare, standardul apei potabile impune ca in apa potabila sa nu fie prezente deloc bacterii coliforme. Bacteriile coliforme fecale si E. coli ar trebui, de asemenea, sa fie total absente din apa de baut.
4. Bacterii in apa – cum sa ai apa potabila la tine acasa?
Desi nu ar trebui sa existe bacterii si virusi in apa provenita de la sistemele de alimentare cu apa, acest lucru se intampla. Prin urmare, este recomandat sa se efectueze o analiza fizico-chimica si o analiza bacteriologica a apei.
Deoarece parametrii apei din panza freatica se schimba constant, este necesara repetarea constanta a testelor. In general, pentru consumatorul casnic de apa, este util sa sa testeze calitatea apei o data pe an, iar pentru sectorul public exista reglementari legislative, in functie de domeniul de activitate.
Exista mai multe dispozitive care te pot ajuta sa ai apa pura si fara substante nocive chiar la tine acasa:
- Sterilizatoare UV
Apa netratata care intra in unitate trebuie sa fie complet limpede si lipsita de orice sediment, pentru a permite tuturor bacteriilor sa fie iradiate de lumina. Un filtru de impuritati sau sedimente este adesea instalat inaintea sterilizatorului UV, pentru a indeparta orice sediment sau materie organica inainte de a intra in unitate.
Lumina ultravioleta (UV) a devenit o optiune populara pentru tratamentul de sterilizare a apei, deoarece nu adauga nicio substanta chimica in apa. Cu toate acestea, unitatile de lumina UV nu sunt recomandate pentru alimentarea cu apa in care bacteriile coliforme totale depasesc 1.000 de colonii la 100 ml.
De asemenea, apa cu o duritate mare (calciu si magneziu) poate acoperi mansonul cu calcar, care poate necesita curatare de rutina sau adaugarea unui dedurizator de apa.
- Purificatoare cu osmoza inversa cu remineralizare
Un filtru de apa cu osmoza inversa elimina sedimentele si clorul din apa cu un prefiltru, inainte ca apa sa treaca printr-o membrana semipermeabila, pentru a indeparta solidele dizolvate. Dupa ce apa iese din membrana, trece printr-un postfiltru, inainte de a intra intr-un robinet dedicat. Apa este remineralizata cu minerale bune, iar aceste purificatoare se pot dota cu lampa UV si cartus ioni negativi.
In concluzie, bacteriile coliforme pot fi depistate si eliminate prin mai multe metode si cu ajutorul mai multor tipuri de dispozitive. Ai grija de sanatatea ta si bea doar apa sigura!
Surse Foto: Rawpixel.com, Pexels.com
Adauga comentariu