Purificare apa – informatii pe care trebuie sa le cunosti despre procesele prin care poti obtine apa de calitate

Purificare apa – informatii pe care trebuie sa le cunosti despre procesele prin care poti obtine apa de calitate

Buna functionare a organismului si mentinerea unei sanatati optime depinde in foarte mare masura de apa pe care o bei. Apa este responsabila pentru indeplinirea tuturor proceselor corpului, iar calitatea acesteia le afecteaza in mod direct, putandu-le facilita sau ingreuna. De aceea, este recomandata utilizarea apei de calitate superioara, adica o apa cat mai pura din punct de vedere al compusilor sai. Insa, nu doar organismul uman poate avea de suferit de pe urma unei calitati necorespunzatoare a apei, ci si obiectele de uz casnic a caror functionare poate fi ingreunata sau compromisa din cauza acesteia. 

In acest articol vei afla aspectele esentiale ce tin de purificarea apei, si de ce este ea o necesitate. Vei afla, de asemenea, care sunt principalele sisteme si metode de purificare a apei, precum este filtrul de apa cu osmoza inversa, dar si cateva mituri legate de acest proces.

1. Purificarea apei – informatii generale si definitie

Corpul uman are un continut de apa de aproximativ 60%, iar hidratarea zilnica este o necesitate. Cea mai la indemana sursa de apa pentru omul modern este apa de la robinet sau cea imbuteliata. Insa, costurile si transportul apei imbuteliate nu sunt intotdeauna eficiente sau multumitoare, iar apa de la robinet nu este mereu potabila. Aceasta din urma este tratata cu diverse substante, precum clorul, in statiile de epurare, pentru a putea fi utilizata in locuinte.

Datorita slabei calitati a apei pot aparea probleme de sanatate cum ar fi hepatita, bolile gastrointestinale, fluoroza dentara sau usoare afectiuni la nivelul parului si al pielii. Aparatura casnica are si ea de suferit, cel mai frecvent fiind intalnite depunerile de calcar, iar aici putem adauga si hainele sau vasele spalate cu aceasta apa.

Din moment ce admitem ca apa potabila este o cantitate de lichid trecuta printr-un proces specific de „curatare” a impuritatilor, admitem si faptul ca in natura nu exista cu adevarat vreo forma de apa pura. Cu toate acestea, pentru consumul zilnic, exista anumite valori legale pe care apa trebuie sa le atinga. Pe de o parte, pH-ul acesteia trebuie sa se afle intre 6,5 si 9,5. Pe de alta parte, limita conductivitatii apei nu trebuie sa depaseasca 2500 de µS/cm, iar limita legala a turbiditatii este de cinci unitati. Insa, acestea sunt doar cateva criterii de determinare a apei purificate, de buna calitate. Dar cum poti avea acces la apa purificata, intr-un mod simplu, economic si fara a apela constant la produsul imbuteliat? Simplu! Prin achizitionarea unui sistem de purificare a apei care sa iti ofere beneficiile binemeritate.

Purificarea apei - informatii generale si definitie - clack.ro
dedurizator apa

2. Sistem de purificare a apei

Sistemele de purificare sunt instalatiile capabile sa trateze apa de la robinet, izvor, fantana sau din alte surse, pentru ca tu sa ai acces la apa potabila cu adevarat curata, lipsita de impuritatile care scapa statiilor de epurare. Pentru a atinge acest obiectiv, poti apela la cateva variante de care ai auzit cu siguranta, dar poate sunt inca neclare: purificarea cu ajutorul filtrelor, purificarea prin osmoza inversa si dedurizarea.

2.1. Filtru de purificare a apei

Filtrarea apei este, cu siguranta, cea mai raspandita tehnica de purificare a apei si este cea mai simpla, indepartand o mare parte din impuritati. Una dintre principalele probleme pe care filtrele pentru impuritati o vor rezolva, este indepartarea clorului din compozitia apei de la robinet. Desi acesta are rolul de a dezinfecta apa inainte ca aceasta sa ajunga la consumator, prezenta lui in apa poate duce la probleme grave de sanatate, iar, de multe ori, este depistat in cantitati periculoase in apa potabila.

Un filtru de purificare indeparteaza sau blocheaza, asemeni unei site, majoritatea impuritatilor din apa, precum clorul, anterior mentionat, sau metalele grele si este, totodata, un aliat de nadejde al bugetului tau. Gustul sau mirosul deranjant pe care l-ar putea avea apa va fi, cu siguranta, eliminat de un filtru cu carbune activ, care iti va parea indispensabil dupa prima utilizare. Exista filtre manuale sau automate, care vor facilita o excelenta retinere a reziduurilor din apa. 

Asadar, fara prea mult efort, poti avea apa plata chiar de la robinet, asigurandu-ti astfel sanatatea. Cu toate acestea, filtrele de impuritati nu pot elimina toate clasele de compusi care determina o calitate scazuta a apei.

Filtru de purificare a apei - clack.ro
dedurizator apa

2.2. Statie de purificare a apei – purificarea apei prin osmoza inversa

Purificarea apei prin osmoza inversa este cea mai eficienta metoda de a obtine un produs final optim pentru consum, dat fiind faptul ca, prin intermediul acestui proces, se reuseste eliminarea a 99% din contaminanti. Printre acestia se pot numara si bacterii, virusi sau minerale nedorite. De retinut este, insa, faptul ca apa complet purificata si lipsita de minerale si nutrienti este utilizata doar in laborator, in procesele specifice. O astfel de apa nu are beneficii pentru organism. Din acest motiv, purificatoarele de apa incorporeaza si un proces de remineralizare, pentru ca rezultatul final sa fie unul adecvat nevoilor tale. 

Chiar daca in cadrul purificarii, rezultatul este indepartarea impuritatilor cu o eficienta mult mai crescuta, rolul filtrelor nu este diminuat. Acestea sunt in continuare necesare si recomandate, in special pentru ca asigura durata de viata lunga a sistemelor de purificare a apei. Prin procesul de osmoza inversa, este asigurata eliminarea unor substante radioactive sau toxice precum mercurul, arseniul sau cobaltul, fierul, rugina si plumbul, dar produsul final nu va fi depravat de mineralele de care corpul uman are nevoie. Un alt avantaj al acestui proces este reducerea duritatii apei. Asadar, este util pentru orice utilizare ulterioara a apei.

Specifice acestor sisteme sunt etapele de pre-filtrare, de intampinare a membranei osmotice si de post-filtrare.

In prima etapa, rolul esential este jucat de filtrele care inlatura sedimentele si de carbunele activat (CTO) capabil sa inlature cu o eficienta foarte mare impuritatile de ordin organic. Tot in aceasta etapa este inlaturat clorul si restul contaminantilor toxici nu doar pentru tine, ci si pentru mebrana osmotica.

In cadrul urmatoarei etape se petrece „magia” osmozei inverse, care garanteaza o apa lipsita de gust neplacut si orice miros deranjant ar fi putut avea aceasta. In acest moment, apa are un nivel de puritate foarte mare, dar nu este imbogatita cu mineralele si nutrientii specifici, iar utilizarea ei nu ar aduce vreun beneficiu real corpului.

Ulterior, produsul obtinut in urma acestor prime etape va trece printr-un proces post-filtrare. Acest lucru presupune interventia carbunelui activat granular (GAC) si a unui remineralizator, care restabilesc parametrii normali ai unei ape optime pentru consumul de zi cu zi.

Prin componentele pe care le detine si apeland la o tehnologie inovatoare, statiile de purificare pe baza osmozei inverse sunt atat de eficiente incat inlatura pana si impuritati precum cromul, nichelul, cloruri, nitrati, mercurul sau bacterii care nu pot fi inlaturate prin intermediul altor mecanisme, in proportii de 90-98%.

Statie de purificare a apei – purificarea apei prin osmoza inversa - clack.ro
dedurizator apa

2.3. Purificarea apei de la robinet

Cazul cel mai frecvent este dorinta de a purifica apa de la robinet, a carei calitate nu este satisfacatoare de cele mai multe ori. De regula, presiunea apei care atinge cota de 2 bar, este excelenta pentru un sistem de purificare prin osmoza inversa, care sa nu necesite si accesorii suplimentare, precum o pompa de presiune. De altfel, in situatia in care se descopera, ulterior, o scadere a presiunii sau se constata ca aceasta nu atinge nivelul minim, se poate achizitiona pompa de presiune care sa stabilizeze procesul. O astfel de pompa este esentiala pentru buna functionare a sistemului, in cazul unei presiuni reduse, asigurand un proces de purificare constant si prelungirea vietii membranei osmotice.

2.4. Purificarea apei din fantana

Purificarea apei prin osmoza inversa este ideala pentru utilizatorii casnici care recurg la apa de la robinet, dar si pentru cei care folosesc apa provenita de la fantana. Aceasta poate detine un numar mai mare de impuritati, avand in vedere faptul ca nu este trecuta, in prealabil, printr-o statie de epurare. 

Fantana sau putul reprezinta surse de apa a caror control nu este la fel de bine elaborat precum in cazul restului retelelor de apa potabila, motiv pentru care presiunea acestora poate varia. Pentru a avea un control mai mare asupra cantitatii de apa purificata si asupra eficientei instalatiei, este recomandata utilizarea unui sistem de purificare care sa detina si o pompa de presiune. Clack iti propune o serie de filtre de apa cu osmoza inversa care vor asigura eliminarea impuritatilor si accesul la apa adecvata din punct de vedere al standardelor legale.

Purificare apa - dedurizarea apei - clack.ro
dedurizator apa

2.5. Dedurizarea apei

Apa, indiferent de sursa acesteia, poate contine compusi neprietenosi cu corpul, dar si cu obiectele casnice, precum calcarul. La nivelul organismului, calcarul poate usca parul sau pielea. Problema cea mai recurenta este reprezentata, insa, de urmele sau depunerile de calcar ramase pe obiecte. Aceste depuneri pot reduce viata echipamentelor de uz casnic si intra in reactie cu detergentii de curatare, afectandu-le eficienta. Pentru aceasta problema, solutia ideala este dedurizatorul. Duritatea apei poate fi o problema foarte costisitoare pe termen lung, avand in vedere faptul ca obiectele electrocasnice sunt afectate in mod direct de aceasta, iar defectarea lor in mod repetat genereaza costuri suplimentare. Asadar, achizitionarea unui dedurizator poate face diferenta in orice locuinta. Acesta va deveni, in timp, un instrument indispensabil in lupta cu apa dura, conturand un mediu mai sigur pentru tine si familia ta.

Purificare apa - dedurizarea apei 2 - clack.ro
dedurizator apa

3. Alte metode de purificare a apei – cu argint, cu argila, cu cristale si prin inghetare

Filtrarea apei se poate realiza si cu ajutorul altor materiale care au capacitatea de curatare. Insa, nu toate materialele au efecte miraculoase asupra apei, de cele mai multe ori putand afecta grav sanatatea.

Purificarea apei cu ajutorul argintului este o metoda des intalnita. Baza acesteia sta in capacitatea ionilor de argint de a modifica proprietatile apei. Cu toate acestea, o astfel de tehnica se poate sonda cu intoxicarea individului si afectiuni grave ale sanatatii survenite in urma unui dozaj necontrolat de ioni de argint.

In cazul purificarii apei cu argila, este mai degraba vorba despre o masura de precautie suplimentara. Nu se utilizeaza orice tip de argila, ci una special comercializata in acest sens. Aceasta realizeaza o purificare partiala, ce consta in neutralizarea mirosurilor neplacute si eliminarea unui numar limitat de impuritati, oferind, totodata, si un set de minerale adiacente. De regula, aceasta argila se amesteca intr-un vas de sticla cu apa dorita a fi purificata, pana ce argila se dizolva. Dupa un timp, aceasta se va lasa la fundul vasului, iar apa curata de la suprafata va fi utilizata. Argila se inlocuieste in conformitate cu recomandarile produsului.

Chiar daca aceste practici aduc modificari benefice apei, ele nu o purifica in adevaratul sens al cuvantului, fapt de la sine inteles, din moment ce nu presteaza aceleasi procese complexe precum un filtru, spre exemplu. Exista, pe de alta parte, informatii referitoare la purificarea apei cu cristale, insa, acestea, in stare pura, nu au vreun efect benefic asupra calitatii apei. 

In privinta purificarii apei prin inghet se pot admite modificari ale compozitiei acesteia, in sensul ca anumite particule pot fi eliminate cu ajutorul temperaturilor foarte scazute. Cert este faptul ca majoritatea contaminantilor sau a metalelor grele din apa nu pot fi eliminate astfel. De asemenea, metoda fierberii poate avea aceleasi rezultate. Temperaturile mari, la fel ca cele foarte scazute, reduc din paleta de compusi daunatori, dar nu vor rezolva probleme precum gustul sau mirosul nedorit din apa de la robinet sau fantana.

Pentru a-ti asigura accesul la apa pura si calitativa, este mereu binevenit un sistem de purificare a apei. Posibilitatile de alegere sunt variate, iar echipamentele si accesoriile de schimb sunt mereu disponibile, pentru a-ti asigura o experienta cat mai placuta in caminul propriu. Fie ca este vorba de un dedurizator sau un filtru de purificare cu osmoza inversa, rezultatele vor fi, cu siguranta, satisfacatoare, garantand o apa mai curata si mai sanatoasa, dar si un beneficiu economic.

Sursa foto: Shutterstock.com, Pexels.com

Adauga comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *