Care sunt caracteristicile apei potabile si cum iti dai seama daca apa pe care o bei are un grad ridicat de puritate

Care sunt caracteristicile apei potabile si cum iti dai seama daca apa pe care o bei are un grad ridicat de puritate

Caracteristicile apei potabile sunt important de stiut pentru a sti intotdeauna ce fel de apa consumi si daca apa pe care vrei sa o bei este sigura pentru sanatatea ta. Definitia apei potabile se refera la orice tip de apa ce este sigura pentru consum, fara a pune in pericol organismul. Exista foarte multe lucruri ce pot contamina apa, de la bacterii si microorganisme, precum Giardia, E-coli sau hepatita si pana la metale grele. De cele mai multe ori, in tarile dezvoltate, apa de la robinet este tratata pentru a fi potabila, insa daca iti doresti o apa 100% pura este o idee buna sa optezi pentru un filtru de apa cu osmoza inversa, purificatoare de apa sau un dedurizator pentru apa, in functie de nevoile pe care le ai in gospodarie. Daca iti doresti sa stii ce caracteristici are apa potabila si cum le poti identifica, am pregatit pentru tine un material care sa iti fie de folos:

1. Care sunt caracteristicile apei potabile?

dedurizator apa

Printre cele mai importante caracteristici ale apei potabile se numara:

  • Culoarea transparenta. Apa potabila si pura nu are niciun fel de culoare. Atunci cand observi o colorare a apei de la robinet inseamna ca aceasta ar putea fi poluata si este posibil sa nu fie sigura pentru consum.
  • Turbiditatea scazuta. Apa pura nu este tulbure. Aspectul tulbure al apei, denumit si turbiditate, indica prezenta unor particule sau sedimente ce ar putea afecta calitatea acesteia.
  • Mirosul si gustul. Nu ar trebui sa identifici niciun fel de miros atunci cand vine vorba de apa buna pentru consum. De asemenea, apa potabila trebuie sa aiba un gust placut, care sa nu deranjeze in niciun fel.
  • Temperatura. Temperatura nu este unul dintre factorii cheie care sa te ajute sa determini daca apa este potabila sau nu, insa este un factor cheie atunci cand vine vorba de buna functionare a retelei de apa. In cazul apei sigure pentru consum, temperatura ar trebui sa se afle undeva intre 8 grade Celsius si 12 grade Celsius.
  • Lipsa microorganismelor periculoase pentru sanatate. Apa potabila nu poate sa contina bacterii, virusi sau microorganisme periculoase in cantitati necontrolate. In fiecare tara si la nivel European exista reglementari legate de nivelul acceptat sau permis de microorganisme in apa potabila, iar acest nivel trebuie sa fie intotdeauna suficient de mic pentru a nu afecta in niciun fel sanatatea consumatorilor.

2. Cum identifici caracteristicile apei potabile in apa de la retea?

dedurizator apa

Cum stii daca apa de la robinetul tau este potabila? Ei bine, in majoritatea zonelor din tara apa de la robinet este potabila, insa este intotdeauna o idee buna sa verifici mereu buletinele de calitate a apei publicate online de catre furnizorii din zona ta. Acestea te ajuta sa vezi exact calitatea apei de la robinetul tau si sa decizi daca aceasta corespunde nevoilor si standardelor tale. De asemenea, atunci cand bei apa de la robinet este o idee buna sa acorzi atentie culorii, aspectului, gustului si mirosului apei. De ce? Pentru ca pot avea loc avarii sau greseli chiar si in cazul retelei publice de apa, iar daca observi o culoare, un miros, un gust sau un aspect neobisnuit ar fi de preferat sa nu consumi respectiva apa.

Daca iti doresti sa consumi apa de la robinet, insa sa te bucuri de o puritate ridicata si de o calitate impecabila, poti alege sa instalezi echipamente si sisteme pentru tratarea apei. In acest fel, calitatea apei pe care o consumi va fi mereu la cel mai inalt nivel.

Caracteristicile apei potabile sunt importante pentru a sti daca este sigur sau nu sa consumi un anume tip de apa. Indicatorii de baza, precum culoarea, gustul sau mirosul iti pot arata foarte simplu daca apa de la robinet este sau nu sigura. Acorda intotdeauna atentie acestor indicatori si urmareste buletinele de analiza a apei din zona ta pentru a te asigura ca bei intotdeauna apa sigura pentru consum. De asemenea, poti lua in calcul instalarea unor sisteme de filtrare sau purificare a apei, astfel incat sa bei mereu apa pura si 100% sigura pentru sanatatea ta.

Sursa foto: pixabay.com

Adauga comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *