Curiozitati despre apa – ce trebuie sa stii despre cel mai important lichid

Curiozitati despre apa – ce trebuie sa stii despre cel mai important lichid

Indiferent cat de mult s-ar vorbi despre importanta apei, parca niciodata nu e destul. Corpul uman este format din apa in proportie de 55-60%, iar daca ne referim la nou-nascuti, procentul urca la 78%. In organismul nostru, apa are un rol deosebit de complex: de la faptul ca intra in compozitia sangelui, a carui importanta este cunoscuta, pana la faptul ca regleaza temperatura corpului si se comporta ca un amortizor de socuri pentru creier si coloana vertebrala.   

 

Folosim apa nu doar pentru baut si gatit, ci si la spalat, in agricultura, industrie si chiar nu am putea supravietui fara ea.

1. Curiozitati despre apa potabila

Apa poate reprezenta o modalitate de rasfat – indiferent ca e vorba despre o ceasca de cafea, o zi la piscina sau un acvariu – dar rolul ei principal este sa asigure supravietuirea. Un om poate trai o luna fara mancare, dar mai mult de o saptamana fara apa ii va fi fatal. 

 

Unde e apa potabila? 

Surprinzator sau nu, aproape 70% din apa buna de baut este „blocata” in gheata si ghetari, doar 30% fiind apa subterana, accesibila. 

Apa e cea mai comuna substanta de pe Pamant si cel mai des folosit solvent. Daca te gandeai ca acidul sulfuric e cel mai puternic dizolvant, afla ca in apa se dizolva cele mai multe substante, de fapt. 

Cea mai cunoscuta problema este cea a calcarului. Sigur ai observat petele cel putin pe suprafetele din bucatarie si baie. Solutia este utilizarea unui dedurizator de apa – un dispozitiv care functioneaza automat, iar odata instalat, iti va asigura o apa curata, fara impuritati si fara calcar, mult mai buna atat pentru organism, cat si pentru electrocasnicele care functioneaza cu apa.  

200 de litri – aceasta este cantitatea de apa necesara pentru producerea unui singur ou: de la apa pe care o consuma pasarea, pana la cea necesara irigatiei pentru a asigura furajele, pentru intretinerea cladirii si intregul sistem de productie si distributie.

Pentru o cafea, „costul” in apa se ridica la aproximativ 220 de litri, iar pentru a obtine jumatate de litru de bere sunt necesari aproape 76 de litri de apa. 

Consumul recomandat este de 2 litri pe zi, insa nici sa bei prea multa nu e bine, consumul prea mare putand fi fatal, pentru ca se distruge echilibrul electrolitilor, iar 70% din creierul uman este apa. 

2. Curiozitati despre apa marilor si oceanelor

Curiozitati-despre-apa-marilor-si-oceanelor-intindere-de-apa-munti-in-spate

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Este general cunoscut faptul ca apa marilor si oceanelor este sarata, iar consumul nu este benefic pentru organismul uman. Din acest motiv, ea ingheata mai greu (punctul fiind de -2°C) – deci cu cat apa este mai sarata, cu atat si punctul de inghet scade. 

Daca ai dificultati in a intelege cat de mare e planeta Pamant, gandeste-te ca ceea ce cunosti drept sol este doar 30%; restul de 70% fiind apa. 

Apa nu doar ca regleaza temperatura planetei, dar are si scopuri politico-strategie: in lume, exista 263 de rauri care marcheaza granitele sau le intersecteaza. 

Apa e singura substanta pe care o intalnim in natura in toate cele 3 stari de agregare: solida, lichida si gazoasa, ceea ce e cu totul neobisnuit. 

3. Poluarea apei: curiozitati

Poluarea-apei-curiozitati-intindere-de-apa-plina-de-gunoaie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Curiozitatile despre poluarea apei aduc o umbra de tristete, dar impactul trebuie constientizat, pentru a stimula motivatia de a schimba ceva. 

Se estimeaza ca aproximativ 780 de milioane de oameni din intreaga lume nu au acces la apa potabila. Cel mai probabil, ai intalnit organizatii caritabile care strang fonduri pentru a instala sisteme de purificare a apei in zonele grav afectate.

In lipsa de apa curata, buna de baut, acesti oameni consuma o apa extrem de murdara, care ii imbolnaveste. Mai mult, pentru a o avea in gospodarie, o cara in spate pe distante mari, femeile fiind de obicei responsabile cu aceasta activitate.

Statisticile nu sunt deloc imbucuratoare, pentru ca spun ca apa poluata este cauza decesului a 200 de copii pe ora, in timp ce cu doar o treime din costurile mondiale cu apa imbuteliata dintr-un an s-ar putea sustine proiecte ce ar asigura apa potabila pentru toti cei care au nevoie. 

 

Iata cum apa pe care o bem ne influenteaza sanatatea si de ce se insista atat de mult pe consumul suficient si regulat de apa. In momentul in care apare sezatia de sete exista deja un timp considerabil in care organismul a functionat cu insuficienta apa, iar asta ii afecteaza activitatea. Asadar, iata cat de complexa s-a dovedit, de fapt, o substanta pe care o consideram simpla doar pentru ca ne-am obisnuit cu ea. 

 

Sursa foto: pexels.com

Adauga comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *