Dedurizarea apei – ce inseamna apa dura, ce efecte are aceasta si ce se poate face pentru dedurizarea apei?

Dedurizarea apei – ce inseamna apa dura, ce efecte are aceasta si ce se poate face pentru dedurizarea apei?

Apa este un element esential viata. Nu este folosita numai pentru baut, ci este adesea folosita in prepararea alimentelor, in ceea ce priveste igiena, dar nu numai. Are o gama larga de utilizari. Consumul de apa are loc atat acasa, cat si in alte locuri cum ar fi la scoala sau la locul de munca.

Alimentarea cu apa potabila are ca obiectiv principal protejarea sanatatii oamenilor, inclusiv asigurarea accesului la o cantitate adecvata de apa care sa fie sigura pentru organismul uman. Conform statisticilor, aproximativ 17% din populatie foloseste apa din surse nepotrivite, neigienice. Și din cauza anumitor factori, deficitul de apa potabila este in crestere, la nivel mondial. Din aceasta cauza, multi oameni ajung sa se foloseasca de alte resurse pentru consumul de apa. In acest fel, multe persoane consuma apa dura, apa care este considerata a fi un factor etiologic semnificativ, la nivel global, pentru dezvoltarea unor boli sau diferite probleme de sanatate precum problemele cardiovasculare, diabet, boli neuronale, disfunctii renale etc. Iata, deci, de unde provine importanta consumului de apa dedurizata.

1. Ce este apa dura?

Apa dura este considerata a fi acea apa care contine o concentratie foarte mare de ioni de calciu si magneziu. Dar asta nu este tot. Pe langa ionii de calciu si magneziu, apa dura mai are dizolvate si alte cateva metale. Aceste metale formeaza cationi divalenti sau multivalenti, inclusiv aluminiu, bariu, fier, zinc sau mangan. Cationii divalenti se combina cu anionii din apa pentru a forma saruri. Ionii monovalenti care se formeaza, sodiu si potasiu, nu produc duritatea apei.

Apa dura necesita o cantitate mult mai mare de sapun pentru a produce aceeasi spuma pe care o produce o cantitate potrivita de sapun in combinatie cu apa dedurizata. Se poate constata daca apa este sau nu dura prin observarea urmelor, depunerilor, care raman pe scurgere, pe vase si uneori chiar pe haine.

Duritatea apei este, cel mai adesea, masurata in miligrame de carbonat de calciu / litru. Apa care contine carbonat de calciu in concentratie de sub 60 mg/l este considerata ca fiind „apa moale”. Ceea ce se incadreaza intre 60-120 mg/l este considerata a fi apa de duritate moderata. Intre 120-180 mg/l apa este dura, iar ceea ce depaseste limita de 180 mg/l este apa foarte dura.

2. Informatii esentiale despre duritatea apei

Desi apa dura poate avea unele beneficii pentru sanatate (sau cel putin asa arata un numar mic de studii) precum depunerea calciului in oase ajutand la cresterea densitatii osoase, deci a rezistentei oaselor, atunci cand nivelul de duritate depaseste o anumita limita, apa dura poate fi daunatoare pielii si parului, in special, dar si rinichilor. In plus, apa dura poate afecta buna functionare a aparatelor casnice care folosesc apa – masina de spalat haine / vase, fierbatorul de apa, aparatul de cafea, robinetul de la baie si bucatarie etc. De asemenea, pateaza obiectele sanitate, vesela si chiar gresia si faianta. Sigur, toate acestea se pot curata, insa pana acolo nu arata bine si parca nici nu-ti vine sa faci o baie calda si relaxanta intr-o cada plina de depuneri.

Cum iti dai seama ca ai apa dura acasa si ce efecte are folosirea ei?

2.1. Cum iti dai seama daca ai acasa apa dura?

Atat calciul, cat si magneziul au un rol esential in sanatatea umana. O cantitate insuficienta din aceste doua minerale poate dauna sanatatii.

Hrana este principala sursa din care extragem calciu si magneziu. Produsele lactate sunt cele mai cunoscute pentru cantitatea cea mai mare de calciu. Unele plante – leguminoase, plante cu frunze verzi, broccoli – pot si ele sa contribuie ca sursa de calciu, desi continutul lor de calciu este mai scazut decat cel al produselor lactate. Pe de alta parte, sursele de magneziu sunt mai variate: produse lactate, legume, legume cu frunze verzi, fructe, nuci, migdale, alune etc. Pentru o mare parte dintre acestea se foloseste apa. Asadar, pe langa aceste surse de hrana care contin cele doua minerale esentiale, trebuie sa luam in considerare si apa. In mod natural, ea contine o anumita cantitate de calciu si magneziu. Insa excesul mineralelor in apa consumata face ca aceasta sa fie dura si astfel ea poate deveni daunatoare. Pentru ca apa relationeaza foarte mult cu alimentatia – legumele, leguminoasele, fructele se spala cu apa; uneori produsele lactate se pun la desarat in apa; supele, ciorbele se fac cu apa etc. – este important sa iti dai seama daca acasa ai sau nu apa dura. Iata la ce sa fii atent:

  •         Apa dura se simte foarte bine pe maini – Daca atunci cand te speli pe maini ramai cu o pelicula ce pare ca nu se duce sau iti face mainile sa se simta, in continuare, murdare, atunci este posibil sa ai de-a face cu apa dura acasa.
  •         Urme – Adesea, cel mai vizibil semn sunt acele urme pe care sigur le-ai observat si tu pe vase, pahare, tacamuri si asa mai departe.
  •         Scade presiunea apei – Atunci cand exista depuneri prea mari de calciu si magneziu, se poate ca, la un moment dat, acestea sa blocheze trecerea apei prin tevi pana la robinet. In acest caz, presiunea va incepe sa scada.

In cazul in care iti dai seama ca acasa ai apa dura, cea mai eficienta solutie pe termen lung este sa folosesti un dedurizator. Acesta are rolul de a elimina excesul de minerale si alte materiale feroase din apa, lasand-o buna de baut, de gatit sau de folosit pentru igiena personala.

2.2. Ce efecte are consumul de apa dura?

Ce-efecte-are-consumul-de-apa-dura-femeie-care-se-scarpina

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pentru ca duritatea apei presupune o cantitate ridicata de calciu si magneziu, acest lucru inseamna ca daca se consuma multa apa dura, in organism ajunge prea mult calciu si prea mult magneziu. In exces, aceste doua minerale dauneaza sanatatii.

  •         Diabet – Apa dura indica, fara doar si poate, prezenta unor niveluri ridicate de magneziu. In anumite zone ale lumii, apa care se consuma contine pana la 100% sau mai mult de atat din doza zilnica recomandata de magneziu (300 – 400 mg/zi). Desigur, aceste niveluri variaza in functie de gen si varsta. Deoarece enzimele care regleaza actiunea insulinei sunt dependente de magneziu, nu este o surpriza faptul ca s-a observat (in urma studiilor) faptul ca acele concentratii serice de magneziu sunt scazute la persoanele care nu sufera de diabet, dar hipomagnezemia este o caracteristica comuna pentru persoanele diagnosticate cu diabet de tip II.
  •         Dermatita (eczema) – Aceasta este o afectiune cutanata – apare la nivelul pielii. Este cronica, poate recidiva insa este necontagioasa. Mediul extern joaca un rol foarte important in aparitia eczemei, dar cauzele nu sunt pe deplin cunoscute. Cu toate acestea, se considera ca expunerea la apa dura – consumul sau igiena – este un factor favorizant pentru a dezvolta dermatita. 
  •         Pietre la rinichi – Mai mult de 3/4 din pietrele la rinichi apar sub forma de oxalat de calciu. Formarea pietrelor la rinichi se bazeaza pe factori genetici, metabolici, nutritionali si de mediu. Factorii metabolici implicati in formarea pietrelor la rinichi se refera la anumite boli renale. Factorii de mediu si cei nutritionali includ deshidratarea, aportul prea mare de sare, dar si dietele bogate in calciu. Desi se pare ca exista o legatura intre consumul de apa dura si formarea pietrelor la rinichi, insa nu se stie cu exactitate cat de importanta este aceasta. 

S-au facut multe studii in acest domeniu, pe aceasta tema. Rezultatele multora dintre ele au sugerat faptul ca exista o legatura intre consumul de apa dura si riscul de a dezvolta si alte boli mai serioase, insa aceste rezultate nu sunt, inca, foarte clare. Este nevoie de mai multe cercetari in domeniu pentru a se putea trage o concluzie ferma.

3. Ce tipuri de apa dura exista?

In functie de tipurile de anioni care se gasesc in sarurile ce se formeaza in apa, clasifica duritatea apei in doua tipuri: duritate carbonata si duritate non-carbonata. Raportul dintre calciu si magneziu din apa este, de asemenea, un factor esential care indica duritatea si care poate influenta dezvoltarea anumitor probleme de sanatate.

  •         Duritatea carbonata: aceasta este cauzata de combinatia dintre metale si alcalinitatea apei (capacitatea de a neutraliza acizii). Alcalinitatea se datoreaza unor compusi precum carbonatul, bicarbonatul, hidroxidul si, cateodata, boratul, silicatul sau fosfatul. Aceasta se mai numeste duritate temporara deoarece se elimina prin fierberea apei.
  •         Duritatea non-carbonata: aceasta se formeaza atunci cand metalele se combina cu orice alt element in afara de cele care dau alcalinitatea apei. Acest tip de duritate este cunoscut drept duritate permanenta deoarece nu se elimina nimic prin fierbere.

Este important, si necesar, sa se distinga cele doua tipuri de duritate. Dedurizarea se face diferit pentru fiecare tip. Exista, de asemenea, ceea ce se numeste duritate totala. Aceasta include atat duritatea temporara, cat si cea permanenta. Pe baza acestei duritati totale se clasifica apa ca fiind moale, dura sau foarte dura.

Duritatea apei se formeaza in subteran, pe masura ce apa se infiltreaza prin diferitele minerale existente de unde ia calciu si magneziu. Doua surse de duritate a apei sunt cele mai cunoscute: calcarul (de unde apa extrage calciu) si dolomita (de unde apa extrage magneziul). Avand in vedere felul in care se formeaza apa dura, este de la sine inteles de ce apele subterane au o duritate mai mare decat cea de la suprafata si, mai mult, decat cea pe care, poate, o consumam de la robinet.

3.1. Solutii pentru dedurizarea apei

Solutii-pentru-dedurizarea-apei-schema-unui-filtru

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Procesul de dedurizare a apei presupune indepartarea sarurilor de calciu si magneziu dizolvate in apa, acestea fiind responsabile pentru duritatea apei. Spre deosebire de apa dura, apa dedurizata – moale – nu interfereaza in niciun fel cu sanatatea, dar nici cu buna functionare a aparaturii casnice. Procesul de dedurizare a apei se realizeaza fie prin adaugarea unor substante chimice, fie prin schimb de ioni.

  •         Pentru curatarea veselei si a obiectelor sanitare, dar si a altor obiecte pe care ajung depuneri de apa dura se poate apela la otet. Acizii din otet reactioneaza cu compusii din apa dura si ii elimina. Asadar, o parte otet la trei parti de apa ajuta la dedurizare si apa astfel formata la curatarea diverselor obiecte.
  •         Pentru consum, apa trebuie sa treaca prin filtre. Astfel, un dedurizator de apa din magazinul nostru online este solutia ideala. Ele sunt produse profesionale care retin impuritatile pentru ca tu sa te bucuri de apa curata, fara vreun risc asupra sanatatii. Mai mult decat atat, prin folosirea unui dedurizator se elimina si petele de calcar de pe obiectele sanitare, de pe vesela, deoarece apa care va curge la chiuveta va fi moale, nu dura. Cel mai important avantaj al acestora este ca prelungesc durabilitatea aparatelor care folosesc apa, neafectandu-le componentele interne: boiler, aparat de cafea, masini de spalat etc. Pielea este si ea mai catifelata si fara reziduuri, iar parul la fel.

 

4. Beneficiile purificarii apei dure

Dedurizarea apei te scapa de o multime de neplaceri. Cele mai importante beneficii are dedurizarii apei sunt urmatoarele:

  •         Apa moale este buna de consum. Are un gust dulce si curat. Acest lucru nu face decat sa ajute organismul sa se mentina sanatos.
  •         Este benefica pentru aparatele casnice deoarece le prelungeste durata e viata. Astfel, costurile de intretinere sunt reduse.
  •         Nu deterioreaza hainele.
  •         Previne aparitia calcarului.
  •         Ajuta la o igienizare de calitate. Asta deoarece reactioneaza usor cu sapunul sau gelul de dus si curata delicat pielea, fara a lasa urme si fara a o usca si irita.
  •         Presiunea apei la robinet este normala.
  •         Nu este daunatoare pentru mediu.
  •         Este buna de folosit in alimentatia bebelusilor.
  •         Mentine echilibrul mineral in organism.

 Concluzionand se poate spune ca diferenta dintre apa moale si apa dura consta in cantitate de calciu si magneziu existenta in acea apa. Apa moale are, categoric, beneficii imbatabile asupra sanatatii, mediului si obiectelor din casa. Apa dura, insa, poate afecta toate aceste categorii. Tocmai de aceea, pentru a preveni efectele nocive ale apei care este dura ai nevoie sa folosesti un dedurizator. Investitia este una de lunga durata, insa te asiguram ca vei simti diferenta si te vei bucura zilnic de apa curata impreuna cu toate beneficiile ei.

 

Sursa foto: freepik.com 

Sursa bibliografica pentru aspectele legate de sanatate:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3775162/

Adauga comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Phone: 0771 038 934