DEDURIZAREA APEI – tot ce nu stiai despre eliminarea calcarului din apa ta

DEDURIZAREA APEI  – tot ce nu stiai despre eliminarea calcarului din apa ta

Dedurizarea apei este procesul chimic, prin care calcarul este inlocuit cu sodiu (sare de bucatarie sau clorura de sodiu). Tehnic, acest proces se numeste schimbator de ioni. Prin “dedurizarea apei” intelegem eliminarea completa sau partiala a calcarului din apa.

Ce inseamna duritatea apei si unde o intalnim?

Duritatea apei este data de suma ionilor de calciu si magneziu. In termeni populari, duritatea apei este numita calcar sau piatra.

Cele mai mari valori de calcar se intalnesc la puturi si foraje, mai ales la cele de mica adancime. In functie de zona, cu cat au o adancime mai mare, cu atat forajele contin o cantitate mai redusa de ioni de calciu si magneziu. In schimb, la forajele de adancime, apar valori ridicate la Fier, Mangan, Amoniu si Hidrogen Sulfurat.

Apa cu calcar

Tipuri de apa, in functie de duritatea apei si zona:

In functie de valoarea duritatii, apele se incadreaza la:

  • Apa moale, cu duritatea intre 0 si 5 grade de duritate germane (dH). Acesta valoare a duritatii se poate obtine prin dedurizarea apei, prin osmoza inversa si colectarea apelor drovenite din ploi. Puturile care au in mod natural o astfel de valoare a duritatii sunt foarte rare si de obicei sunt forate la mare adancime.

Exemplu: In zona Bucuresti-Ilfov panza freatica Fratesti, aflata la adancimi de 180-250 m, are o duritate naturala in jurul valorii de 4-5 dH.

  • Apa mediu dura, cu duritatea intre 6 si 15 dH. Aceasta valoare o intalnim la foraje cu adancime de 40-100m, in zone ca Otopeni, Snagov, Bragadiru, Timisoara, Arad etc. De cele mai multe ori, aceste foraje au exces de Fier sau Mangan si apa are miros de balta.

Si apa furnizata de unele retele publice se incadreza intre aceste valori.:

Exemplu: In Bucuresti, la reteaua publica, duritatea apei variaza intre 9-12 dH

  • Apa dura, cu duritatea intre 16 si 30 dH. Aici se incadreaza majoritatea forajelor cu adancimi de 25 – 45 m, cu unele exceptii, in functie de zona:

Ex. In Otopeni, zona Odai, duritatatea apei la un foraj de 40 m adancime este in jur de 18-20 dH si de multe ori vine insotita de exces de metale. In acest caz, cea mai buna solutie de tratare este o statie de filtrare Clack Ecomix.

In Constanta, la furnizorul public de apa, duritatea variaza intre 20-22 dH.

In zona de sud a tarii, Campia Romana, Baragan si Dobrogea duritatea apei tinde sa creasca, chiar si la foraje adanci. In plus exista vaste zone cu exces de Nitrati proveniti din fertilizarea excesiva cu Azot.

  • Apa extrem de dura, cu duritati peste 30 dH. Se intalneste cel mai adesea la foraje de mica adancime, in majoritatea zonelor din tara, mai ales in Campia Romana si Dobrogea. De cele mai multe ori, pe langa duritatea foarte ridicata, in apa sunt prezenti nitratii, nitritii si bacterii de fosa.

Cum se realizeaza dedurizarea apei?

Prin dedurizarea apei si eliminarea ionilor de calciu si magneziu, apa nu devine obligatoriu potabila. E nevoie sa se indeplineasca mai multe conditii, astfel incat apa dedurizata sa fie potabila:

  • Dedurizarea apei sa se faca partial, pana la valoarea de 5dH (Grade germane de duritate).

Daca apa se dedurizareaza complet, pe langa textura uleioasa a apei complet dedurizate si gustul o sa fie usor salciu. Cu cat apa bruta este mai calcaroasa, cu atat apa dedurizata va avea dizolvata o cantitate mai ridicata de sare (clorura de sodiu) si va avea un gust salciu.

Din experienta noastra, potabilizarea apei prin dedurizare partiala este pretabila la ape cu valori maxime ale duritatii de 20-22 dH.  Atunci cand apa are o duritate peste aceasta valoare, chiar si printr-o dedurizare partiala la 5 dH, cantitatea de sare din apa dedurizata va vicia gustul normal al apei. In aceste conditii, pentru potabilizare si eliminare exces de sare se monteaza un purificator cu osmoza inversa la chiuveta de la bucatarie.

  •   Pe langa calcar, apa trebuie sa se incadreze in limitele maxim admise pentru nitrati, nitriti, amoniu, metale, bacterii etc. Pentru fiecare dintre aceste probleme se monteaza solutii de filtrare dedicate.

Cea mai eficienta si economica metoda de a elimina calcarul este dedurizarea apei printr-un dedurizator de apa . Acesta este un echipament automat, care functioneaza pe doua paliere  distincte:

– Partea chimica este reprezentata de rasina de dedurizare, unde este extras calcarul din apa si este inlocuit de ionii de sare.

– Partea mecanica este reprezentata de valva de comanda care automatizeaza intreg procesul de curatare si regenerare a rasinii de dedurizare. Cele mai moderne dedurizatoare de apa au valve de comanda cu soft avansat si comanda volumetrica, rezultand consumuri mici de sare de dedurizare

Avantajele apei dedurizate.

Dedurizarea apei, total sau partial aduce o gama larga de beneficii, dintre care putem enumera:

  • Protejarea impotriva depunerilor de calcar si cresterea duratei de viata pentru centrala termice, boiler, masina de spalat vase, masina de spalat rufe, dusuri,baterii de apa, instanturi de apa calda etc.
  • Consum redus cu aproximativ 20% la energia electrica folosita la incalzirea apei
  • Haine mai moi, culorile se mentin multa vreme,chiar si dupa spalari succesive
  • Pielea si parul nu se mai usuca.
  • Scade foarte mult cantitatea de detergent folosit la spalarea hainelor. Renuntati la Calgon.

Cel mai performant dedurizator pentru o familie cu 3-4 membri

Unul dintre cele mai performante si compacte dedurizatoare de apa din gama noastra casnica este Statia de dedurizare Clack 25L Cabinet, automatizata de valva de comanda, volumetrica-electronica, model CI, produsa in SUA de Clack Corporation. Acest model  se preteaza pentru o casa cu 3-4 locuitori permanenti si o duritate a apei de maxim 40 dH (grade germane de duritate). La o duritate medie a apei brute de 25 dH, statia de dedurizare Clack 25L Cabinet va consuma 1 kg sare la 1000L apa consumati in casa.

Dedurizarea apei - Dedurizator Clack Cabinet

La cerere, pentru Bucuresti, Ilfov si judete limitrofe asiguram montajul la cheie, cu deplasare, manopera montaj, piese montaj si punere in  functiune.

Pentru mai multe detalii legate de dedurizarea apei si oferta dedurizator apa acceseaza informatiile din sectiunea contact.

Adauga comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *