Dedurizatorul consuma sare multa?

Sarea de dedurizare este singurul consumabil al dedurizatoarului. Sarea de dedurizare se foloseste si la regenerarea statiilor de denitrare sau Ecomix. Este aceeasi sare folosita zi de zi in alimentatie, doar ca nu contine iod si agenti de anti-aglomerare. Este cristalizata sub forma unor pastile sau pernute, pentru topirea progresiva in solutia de saramura.

Sare de dedurizare pernuteSare de dedurizare pastile
Dedurizatorul consuma sare multa?Dedurizatorul consuma sare multa?
Cauze pentru care dedurizatorul consuma sare multa:
 1. Aveti un dedurizator cu regenerare pe timp. Acesta este un model mai vechi de dedurizator. Regenerarea dedurizatorului se face dupa un numar de zile. Acest numar il puteti estima, calculand aproximativ in cate zile se incarca rasina de dedurizare cu calcar. Regenerarea se va face automat dupa acel numar de zile, indiferent daca ati consumat sau nu apa in casa. Acest lucru genereaza consumuri suplimentare de sare, dar si calitate inconstanta a apei.
  Pont! Optati pentru un dedurizator cu regenerare pe volum. Chiar daca este sensibil mai scump la achizitie, diferenta se va amortiza rapid prin economia de sare.
 2. La statiile de dedurizare moderne, toate etapele regenerarii sunt customizabile, in functie duritate, fier sau mangan, dar si de volumul si tipul rasinii de dedurizare. Tot aici se face si setarea pentru sare. Saramura se formeaza prin topirea sarii in apa:

3 Litri saramura saturata = 1 Kg sare + 3 Litri apa

Caz concret:

Daca dedurizatorul are nevoie de 3 Kg sare ca sa regenereze complet rasina de dedurizare, in vasul de saramura trebuie sa fie 9 litri apa dulce. Daca, din cauza unor setari gresite, in vasul de saramura intra 30 litri apa, se vor topi 10 Kg sare. In timpul regenerarii, dedurizatorul va trage complet saramura saturata cu 10 Kg sare, dar va folosi efectiv 3 Kg sare. Restul de 7 Kg sare vor trece prin rasina deja regenerata si se vor pierde la canalizare. Rezulta consumuri ridicate de sare la fiecare regenerare a dedurizatorului.

Nota! Daca observi o cantitate ridicata de apa in vasul de saramura, este semn sigur ca statia de dedurizare functioneaza defectuos. Rezulta astfel consumuri ridicate de sare.

Dedurizatorul consuma sare multa?

Dedurizatorul consuma sare multa

Apa multa in vasul de saramura = Consum ridicat de sare de dedurizare

      3. Sare de dedurizare de calitate slaba. La majoritatea tipurilor de sare, eticheta spune ca are 99.8% clorura de sodiu. Din pacate, doar putini producatori respecta aceasta concentratie. Cu cat concentratia de clorura de sodiu este mai scazuta, cu atat consumul de sare creste

Caz concret:
 • In 3 Litri apa dulce se topeste complet 1 Kg sare de buna calitate, rezultand 3 Litri saramura saturata
 • In 3 Litri apa dulce se topesc 1.2 – 1.4 Kg sare de slaba calitate, rezultand 3 Litri saramura saturata

In plus, atunci cand sarea este de slaba calitate, in vasul de saramura apar depuneri de impuritati, sare insolubila si o spuma inestetica deasupra saramurii. In aceste conditii este necesara curatarea frecventa a vasului de saramura.

Sare de slaba calitateSare de buna calitate
Dedurizatorul consuma sare multa?Dedurizatorul consuma sare multa?

Pont! Pretul este de cele mai multe ori un indicator al calitatii. O sare de dedurizare dubios de ieftina de cele mai multe ori este de calitate slaba. Folosind o sare de calitate, consumul de sare scade, protejati rasina de dedurizare si durata de viata a dedurizatorului creste substantial.

Alt indicator al calitatii este ambalajul. Din experienta noastra, va recomandam sa evitati sarea ambalata la saci de rafie si sa folositi cea ambalata in saci de plastic.

Mai pot exista si alte cauze, care tin de configuratia din automatizarea de dedurizare, dar este nevoie de cunostinte tehnice avansate si piese de schimb originale, pentru a le remedia.

1 Comentariu

 • byGeorge Posted 23 martie 2020 7:32

  Bunaziua,
  detin un dedurizator de la nobel aqua group, butelia de rasini 30 lt, compact/cabinat. Dupa ultima regenerare mi s-a parut ca apa spala prea bine asa ca am facut un test si duritate totala la iesire avea 300 ppm/30°F. Deci nu a facut bine regenerarea , dar de ce ?
  Datele sunt acestea: rasina 30lt
  consum sare 120 g/lt.
  debit unplere 2,22 lt/min.
  Backwash 15min
  Brine 50 min
  Rinse 10min
  Refill 4,5 ,min. Precizare, trage saramura 50 de min. si varsa apa peste sare doar 4,5 min, deci 2,22 debit + 4,5 min = 10 lt apa.
  Injectorul BLFC are un flux de 0,3 gpm. Dupa regenerare se vedea apa pe fundul baziunui si am gustat-o dar nu prea era asa sarata. A fost prea putina sare ? multumesc anticipat

Adauga comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *