Apa este, cu siguranta, unul dintre cele mai importante elemente pentru corpul uman. Nimeni nu poate supravietui fara apa, insa, cu toate acestea, majoritatea persoanelor sunt nevoite sa cumpere apa imbuteliata de la magazine sau supermarketuri. Un lucru esential pentru viata oricui ajunge sa coste, lunar, destul de mult, in conditiile in care ar trebui ca toata lumea sa il aiba la dispozitie in propria casa.
Teoretic, nu ar fi vreo problema ca oamenii sa bea apa direct de la robinet, insa, realitatea este ca atat in Bucuresti, cat si in majoritatea oraselor din tara, apa de la robinet nu este nici pe departe atat de curata pe cat ar trebui sa fie. Exista, insa, solutii eficiente care te pot ajuta sa ai apa potabila direct la robinet, fara sa fii nevoit sa cari mereu baxuri de sticle de la supermarket. Filtrarea apei poate fi o metoda excelenta pentru a asigura o apa potabila, fara gust si fara miros.
1. Sisteme de filtrare ale apei: de ce nu este indicat sa bei direct de la robinet
Conform unor studii recente, in jur de 60% dintre romani consuma apa imbuteliata, iar o parte dintre cei care nu vor, totusi, sa cumpere apa de la magazin, aleg ori unul dintre sistemele de filtrare a apei ori fierb apa de la chiuveta. Este clar ca romanii, per total, nu au incredere in apa de la robinet. Insa, care este, de fapt, adevarul? Pot oamenii sa bea apa de la robinet?
Conform lui David Reckhow, profesor de inginerie civila si de mediu la Universitatea din Massachusetts-Amherst, probabil cel mai important factor privind calitatea apei este zona. Sistemele si regulile sunt mai bune in comunitatile mari, în general, sustine el. Lipsa resurselor in comunitatile mai mici face, insa, ca apa de la robinet sa nu fie una in care sa ai incredere. De asemenea, tevile care transporta apa pot afecta semnificativ produsul final.
Chiar daca marile companii de apa incearca sa se asigure ca apa este in cele mai bune conditii, nu trebuie sa uiti ca pana sa ajunga in paharul tau, apa parcurge distante mari prin tevi, iar acestea se degradeaza, cu siguranta, in timp si nu mai pot oferi cele mai sigure conditii. Cata vreme metalul intra in contact cu apa, va deveni coroziva, iar acest lucru este inevitabil. “Nu exista vreun fel de apa necoroziva”, sustine Paul Chadik, profesor de inginerie ecologica la Universitatea din Florida.
Insa, concret vorbind, care sunt metodele prin care iti poti da seama ca apa de la robinet nu este buna de baut?
2. Ai nevoie de filtrarea apei? Cum iti dai seama de calitatea apei de la robinet
In primul rand, apa este, evident, incolora, insa, de multe ori, realitatea este diferita. Culorile pot ajunge de la gri si maro, pana la galben, in functie de calitatea si vechimea tevilor care aduc apa la tine. Ca sa iti dai seama daca ai nevoie de un filtru pentru impuritatile apei, porneste robinetul si lasa apa sa curga in jur de doua minute. Apoi, umple un pahar de apa si lasa-l la lumina. Daca vei observa ca apa este colorata dupa acest timp, atunci ai o problema clara cu tevile.
O alta metoda este sa te asiguri ca apa nu este tulbure. Daca nu este clara si transparenta si sesizezi chiar mici particule negre, atunci tevile sunt departe de a fi in cea mai buna conditie, iar apa este contaminata.
Poti acorda atentie si mirosului. Daca acesta este unul de clor, chiar daca nu este placut pentru tine, este un semn bun. Inseamna ca este curatata asa cum trebuie, insa ai nevoie de un filtru cu carbune activ pentru a indeparta gustul si mirosul.
Daca atunci cand gusti apa, simti un gust metalic, atunci cu siguranta pH-ul este unul foarte scazut si nu trebuie sa continui sa bei, tevile fiind ruginite sau, in orice caz, departe de a fi in cele mai bune conditii.
3. Este apa imbuteliata o varianta mai buna decat filtrarea apei acasa?
Daca apa de la robinet este departe de a fi intotdeauna cea mai buna varianta, atunci ce trebuie facut? Ce solutii exista pentru a bea o apa potabila, de calitate? Se pare ca varianta aleasa de majoritatea romanilor este apa imbuteliata, desi exista alternative mai bune, mai eficiente si mai ieftine pe termen lung.
Apa imbuteliata achizitionata de la magazine sau supermarketuri aduce cateva dezavantaje semnificative, lucruri de care nu te vei lovi daca vei alege un sistem de filtrare a apei, cum ar fi un purificator.
In primul rand, pe termen lung, apa imbuteliata te va costa mai mult. Trebuie sa cumperi constant cantitati importante, mai ales daca familia este una numeroasa. Iar preturile nu scad, ba chiar din contra. Tocmai de aceea, daca grija ta este reprezentata de costul unui filtru de apa, trebuie sa te gandesti care este suma cheltuita lunar pe apa. Vei vedea ca iesi pe minus pe termen lung atunci cand vei face calculele. Apa, o necesitate de baza a omului, iti aduce cheltuieli importante, de care ai putea sa scapi.
In afara de partea financiara, cumpararea apei presupune energie, timp și efort. Drumurile la magazin sunt constante, iar caratul baxurilor de apa este un efort semnificativ. Trebuie doar sa te gandesti cat timp pierzi cu drumurile la supermarket pe care esti nevoit sa le faci din cauza apei imbuteliate.
Mai mult decat atat, daca aveai indoieli din punctul de vedere al sanatatii privind apa de la robinet, afla ca nici cea din comert nu este ideala. Andrei Cosuleanu, fondator al ONG-ului de mediu “Act for Tomorrow” a declarat: “Studiile care exista in momentul de fata arata ca atata vreme cat apa respectiva sta intr-un recipient din plastic si are diverse temperaturi, ridicate sau scazute, cu siguranta incep particulele din acel ambalaj sa intre in acea apa pe care o bem noi. Siguranta alimentara inseamna in primul rand sa evitam plasticul”.
De asemenea, pentru ca apa imbuteliata sa fie sigura pentru toata lumea, ea trebuie sa indeplineasca mai multe conditii:
- Este nevoie ca transportul si depozitarea sa respecte conditiile optime, sticlele de apa sa fie ferite de caldura sau inghet.
- Sursa apei trebuie sa fie un izvor natural si apa sa fie imbuteliata respectand normele sanitare.
- Este recomandat ca apa sa fie imbuteliata in recipiente de sticla pentru a asigura o protectie sporita impotriva bacteriilor.
Asadar, dincolo de faptul ca nu are sens din punct de vedere financiar si nici din punctul de vedere al efortului depus si energiei consumate, cumpararea de apa imbuteliata nici nu garanteaza ca vei consuma ceva de calitate si sanatos. Plasticul aduce cu el riscurile sale si trebuie sa fii bine informat inainte de a cumpara apa din comert.
4. Filtrarea apei potabile: ce fel de filtru ar trebui sa alegi
Exista mai multe tipuri de filtre de apa din care poti alege, insa, unele dintre cele mai populare sunt cele in forma de cana, in care se depoziteaza apa, spre deosebire de cele care sunt montate chiar sub chiuveta.
Mai sus ai aflat de ce nu este cea mai buna idee sa bei apa de la robinet si de ce apa imbuteliata are si ea problemele sale. Ei bine, care este solutia la aceste probleme? Ce face mai exact un filtru de apa si cum te ajuta el mai exact?
Filtrul de apa este extrem de important si util pentru ca el, asa cum sugereaza de altfel si numele, filtreaza apa de impuritati. Sistemele de filtrare a apei curata apa de substantele chimice nedorite. Dupa ce vei folosi un filtru de apa, vei vedea ca, pe langa faptul ca apa este mai curata, ea va avea un gust si un miros mult mai placut.
Drept urmare, este recomandat sa folosesti un filtru de apa. Ce fel de filtru insa? Unul in forma de cana sau unul care se monteaza la chiuveta? Este o intrebare importanta la care multi romani vor raspunsul.
Evident, varianta rapida si convenabila este cea a unui vas de filtrare pe care il vei umple cu apa. Dupa ce pui apa in cana, o consumi si apoi o umpli din nou. Daca vrei ca apa sa fie rece, in functie de dimensiune, poti depozita recipientul in frigider, insa, vei avea nevoie cel mai probabil de un frigider de mari dimensiuni sau cu o compartimentare speciala.
Problema la acest tip de filtru este ca poate fi folosit doar cu un volum relativ mic de apa. Filtrele vin in dimensiuni diferite, insa, chiar si folosind cea mai mare marime, vei fi nevoit sa reumpli recipientul de cateva ori pe zi. Daca este vorba de o familie intreaga, cu siguranta ca nu va fi de ajuns si va deveni in scurt timp foarte complicat de folosit. De asemenea, acest tip de filtru va trebui schimbat o data pe luna.
Cealalta varianta este folosirea unui filtru de robinet, o metoda mult mai eficienta si ieftina pe termen lung. Acest tip de filtru face o treaba mult mai buna si curata apa mai bine, filtrul fiind instalat sub chiuveta. Drept urmare, ai scapat de grija umplerii si reumplerii, trebuie pur si simplu sa iti torni apa de la robinet in pahar si aici s-a incheiat intreg procesul. Totul va merge mult mai bine si mai rapid, iar apa va fi curata.
Asadar, chiar daca filtrul in forma de cana pare varianta mai usoara la prima vedere, pe termen lung, este recomandat sa apelezi la un filtru de robinet pentru ca te va ajuta mult mai mult, va fi mai eficient si mai convenabil atat din punct de vedere al functionalitatii, cat si al costurilor.
5. Ce trebuie sa cauti la un filtru pentru apa potabila
Daca te-ai hotarat sa incepi filtrarea apei, este foarte important ce alegere vei face in continuare. Sistemele de filtrare a apei sunt variate, insa, este foarte important sa alegi un produs de calitate, care isi va face treaba si nu iti va da batai de cap.
Cel mai bun sistem de filtrare a apei trebuie sa fie cat mai eficient, adica sa elimine cat mai multi contaminanti si sa scape de cat mai multe impuritati. De asemenea, ar fi indicat ca el sa nu ocupe prea mult spatiu. Mai mult decat atat, ar fi bine sa te asiguri ca vine cu o garantie de lunga durata, macar de cativa ani.
Cele mai bune filtre de apa vor veni cu o fisa de performanta cu rezultatele testelor de filtrare. Ar fi recomandat sa gasesti un sistem de filtrare a apei care sa aiba macar trei etape de filtrare pentru o eficienta maxima. Impuritatile din apa sunt diverse, iar fiecare etapa de filtrare va elimina un anumit tip de impuritate. Tocmai de aceea trebuie sa te asiguri ca filtrul tau va avea cat mai multe etape.
Este recomandat sa fii atent si la ce presiune ofera filtrul ales de tine. Unele filtre pot aduce o presiune prea mare a apei si iti vor afecta tevile. Mergi pe un sistem care are o presiune de functionare intre 3 si 7 bari. De asemenea, ai grija ca filtrul ales de tine sa nu necesite sa fie schimbat mai devreme de sase luni, pentru ca altfel costurile nu vor fi justificate.
In concluzie, cea mai eficienta metoda pentru a te asigura ca vei avea o apa potabila direct la tine acasa este filtrarea apei. Poti citi mai multe despre acest subiect chiar pe blogul nostru. Este recomandat sa folosesti un sistem de filtrare a apei care se monteaza sub chiuveta, chiar daca cele in forma de cana par mai convenabile la prima vedere. Alege filtrul de apa potrivit nevoilor tale si vei vedea cum viata ta se va schimba in bine.
Sursa foto: Pixabay.com
Adauga comentariu