Fiecare om din lume, indiferent de varsta, este cu siguranta familiarizat cu expresia „apa este viata”. Practic, apa, care se gaseste sub numeroase forme in natura, sta la baza piramidei vietii pe Pamant si reprezinta unul dintre elementele de care depinde intreg ecosistemul. De la cele mai mici plante si animale si pana la om si intreaga infrastructura existenta in jurul sau, apa este cu siguranta absolut indispensabila existentei.
Importanta apei pentru toate vietuitoarele de pe planeta, dar si pentru tot ceea ce inseamna natura care ne inconjoara este, deci, de necontestat. Te-ai intrebat vreodata, insa, ce este de fapt apa si ce o face atat de importanta pentru viata? Citeste acest articol pentru a afla ce inseamna apa din punct de vedere chimic, care este importanta sa atat pentru natura, cat si pentru organismul uman, dar si cum te poti asigura de faptul ca tu, drept consumator, beneficiezi la maximum de propritatile sale atat de semnificative pentru sanatate.
1. Despre apa: ce este apa din punct de vedere chimic si sub ce forme se gaseste in natura
Stiai ca 80% din suprafata Pamantului este acoperita de apa? Apa, elementul fara de care viata pe aceasta planeta nu ar mai fi posibila, este singura substanta pe care o putem regasi pe Pamant in toate cele trei forme posibile: lichida, solida si gazoasa. Astfel, pentru a putea analiza importanta apei cat mai complex posibil, este necesar sa intelegem ce reprezinta ea din punct de vedere chimic si, mai mult decat atat, ce reprezinta cu exactitate formele sub care o putem gasi pe Pamant.
Din punctul de vedere al compozitiei chimice, apa este un element destul de simplu. O molecula de apa este formata dintr-un atom de oxigen si doi atomi de hidrogen, iar formula sa chimica este, prin urmare, H2O. In ceea ce priveste proprietatile sale, in forma sa pura (necontaminata de alte elemente sau microelemente) aceasta este incolora (nu are culoare), inodora (nu are miros) si insipida (nu are gust). Iata care sunt formele in care putem gasi apa pe planeta noastra si de ce aspecte depind acestea din punct de vedere chimic:
- solida – atunci cand temperatura apei este sub 0 Celsius, care este temperatura de inghet, aceasta poate fi gasita sub forma solida (ex: gheata);
- lichida – intre 0 Celsius (temperatura de inghet) si 100 Celsius (temperatura de fierbere), apa poate fi gasita sub forma lichida;
- gazoasa – atunci cand trece de 100 Celsius, care este punctul de fierbere, apa poate fi gasita sub forma gazoasa (vapori).
2. Importanta apei in natura: cum depinde intreg ecosistemul din care facem parte de apa si de calitatea ei
Dupa cum am mentionat deja, apa, alaturi de aerul pe care il respiram, sta la baza intreg ecosistemului existent pe Planeta Pamant. Suntem inca de la cele mai fragede varste educati in ceea ce priveste protectia mediului si lupta impotriva poluarii, insa care sunt, mai exact, beneficiile care transforma apa in elementul indispensabil vietii, pe care trebuie sa il protejam atat de atent? Iata cateva dintre rolurile extrem de importante pe care apa le joaca in natura si pe care tindem sa le trecem cu vederea:
- apa influenteaza temperatura si clima
Sub efectul caldurii emanate de Soare, apa de pe suprafata oceanelor se evapora, trecand de la starea lichida la cea gazoasa, adica vaporii. Cand se ridica in atmosfera, acestia sunt supusi condensului si, astfel, se formeaza norii. Cand greutatea unui nor devine prea mare, apa ajunge inapoi pe suprafata Pamantului sub forma de precipitatii, atat de necesare recoltelor, animalelor si vegetatiei.
- apa este necesara pentru fotosinteza plantelor
In timpul fotosintezei, procesul biologic ce sta la baza vietii vegetale, plantele se folosesc de dioxidul de carbon din aer si de apa din sol pentru a crea energie. Inauntrul celulelor plantei au loc reactii de oxido-reducere, in care apa este agent reducator (cedeaza electroni), iar dioxidul de carbon este oxidant (primeste electroni). Astfel, dioxidul de carbon este transformat in glucoza, iar apa in oxigen, elementar pentru existenta vietii pe Pamant. Cu alte cuvinte, daca apa nu ar exista, plantele nu ar mai putea realiza procesul de fotosinteza, ceea ce ar afecta in mod negativ viata pe pamant sub doua aspecte extrem de importante: moartea vegetatiei si, drept consecinta directa, disparitia oxigenului necesar respiratiei.
- apa sarata absoarbe dioxidul de carbon din atmosfera
Dioxidul de carbon acumulat in atmosfera ca urmare a activitatilor industriale se numara printre principalii factori care influenteaza incalzirea globala. Cel putin 1/4 din acest gaz nociv este absorbit de catre apa sarata din oceane, aspect la suprafata benefic pentru rasa umana, dar extrem de nociv pentru flora acvatica, caci astfel creste nivelul de aciditate al apei, ceea ce dauneaza numeroaselor specii de pesti si plante care nu se pot adapta noilor conditii.
- apa dulce este necesara pentru intretinerea recoltelor si agriculturii, pentru crearea de energie, pentru transporturi si pentru fabrici
Acestea sunt, bineinteles, doar cateva exemple succinte care ne ajuta sa demonstram cat de importanta este apa pentru tot ceea ce inseamna viata pe Pamant. Cu alte cuvinte, apa este prezenta in absolut orice aspect al existentei, iar a ne imagina un scenariu in care apa ar disparea complet este echivalent cu a ne imagina un scenariu in care intreaga viata, atat a speciei umane, cat si a naturii care o inconjoara, ar fi anihilata complet.
3. Importanta apei in organism: care este rolul apei in organism si de ce nu am putea trai fara ea
Acum ca am adus in discutie cat de importanta este apa pentru natura care ne inconjoara, dar si ce rol esential are in ceea ce priveste activitatile industriale, este momentul sa vorbim despre cat de vitala este pentru sanatatea organsimului uman. Prin urmare, iata care sunt principalele motive pentru care nu ar trebui sa tratezi cu superficialitate consumul zilnic recomandat de apa:
- consumul optim de apa regleaza temperatura corporala
Atunci cand esti expus unor temperaturi foarte ridicate sau cand intreprinzi activitati fizice intense, corpul tau pierde apa prin transpiratie. Acest mecanism iti ajuta organismul sa ramana la o temperatura interna optima pe moment insa, daca nu il ajuti sa inlocuiasca rezervele de apa eliminate, aceasta va creste peste limitele normale, ca urmare a deshidratarii.
- apa contribuie la procesul de digestie
Numeroase studii au demonstrat faptul ca, daca bei apa atat inainte, cat si in timpul mesei si dupa masa, procesul de digestie este facilitat. Acest lucru ajuta atat la evitarea potentialelor tulburari gastrointestinale, cat si la absorbtia mai corecta a vitaminelor, mineralelor si nutrientilor continuti in alimentele pe care le consumi. Astfel, consumul optim de apa faciliteaza atat dizolvarea acestora la nivelul stomacului, cat si transportul lor catre muschi si catre restul organelor interne.
- apa imbunatateste circulatia oxigenului in sange
Hidratarea optima faciliteaza circulatia sangelui. Dupa cum am mentionat anterior, apa faciliteaza transportul vitaminelor si mineralelor necesare catre muschi si catre organe, iar acest lucru se aplica si in cazul venelor de sange. Astfel, un consum optim de apa faciliteaza trecerea nutrientilor prin vasele capilare de la nivelul peretilor intestinului in sange, de unde pot fi distribuiti catre restul organismului. De asemenea, atunci cand esti deshidratat, sangele retine mai mult sodiu si, drept urmare, se ingroasa, ceea ce incetineste circulatia.
- apa este necesara pentru sanatatea pielii
Consumul optim de apa sustine producerea colagenului in organism, proteina extrem de importanta pentru hidratarea pielii si pentru mentinerea sanatatii tesutului conjuntiv.
- apa sustine metabolismul si, prin urmare, te energizeaza atunci cand faci efort fizic intens si te ajuta sa iti mentii greutatea in limitele normale
- consumul optim de apa scade major riscul unor complicatii specifice deshidratarii, precum edemul cerebral, convulsiile, greata sau chiar insuficienta renala.
4. Importanta apei in viata omului: cum te poti asigura de faptul ca profiti la maximum de beneficiile si de proprietatile sale
Am stabilit deja faptul ca sanatatea organismului uman nu poate fi sustinuta pe termen lung fara un nivel de hidratare optim. Cu toate acestea, a te asigura de faptul ca bei cel putin 2 litri de apa zilnic nu este indeajuns, daca nu te asiguri si de calitatea si de purificarea apei pe care o bei sau pe care o folosesti in diferite retete alimentare. Prin urmare, iata care sunt aspectele pe care trebuie sa le iei in considerare daca vrei sa te asiguri de faptul ca organismul tau se va bucura la maximum de beneficiile unui consum optim de apa:
- filtrarea
Filtrarea apei este un proces prin care apa este purificata fizic si chimic, devenind astfel sigura pentru consumul uman. Atunci cand folosesti filtre pentru impuritatile din apa calitative, contaminantii care pot reprezenta un pericol pentru sanatate, precum nitratii, sodiumul sau bacteriile sunt eliminati, iar tu te vei putea bucura in siguranta de sarurile minerale atat de esentiale pentru sanatate.
- osmoza inversa
Osmoza inversa reprezinta una dintre cele mai populare modalitati de purificare a apei disponibile la momentul actual pe piata. Filtrele cu osmoza inversa functioneaza pe baza unei membrane semipermeabile care, la contactul cu apa, permite moleculelor de apa sa tr
eaca, dar retine contaminantii de dimensiuni mai mari. Acest tip de filtrare este foarte util impotriva unei game largi de contaminanti care pot fi intalniti in apa nefiltrata si care pot avea un real efect negativ asupra sanatatii umane, precum Giardia, Salmonella, E.coli, Hepatita A sau chiar plumbul.
- dedurizarea
Pe langa faptul ca apa dura este o reala amenintare pentru electrocasnicele tale, facilitand depunerile de calcar, consumul constant al acesteia nu este recomandat pe termen lung, pentru ca poate genera disconfort sau diverse probleme digestive mai mult sau mai putin grave. Ca urmare a continutului mare de minerale precum magneziul sau calciul, consumul de apa dura poate sa faciliteze, in timp, aparitia unor afectiuni precum diabetul sau disfunctia renala. Astfel, daca ti se pare ca apa de la robinet este tulbure, are un miros strident sau un gust putin amar ori sarat, este recomandat sa investesti intr-un dedurizator de apa, pentru a te asigura de faptul ca apa pe care o consumi zilnic este aliatul sanatatii tale, nu dusmanul sau.
In concluzie, importanta apei in organismul uman, dar si in ceea ce priveste intreg ecosistemul care ne inconjoara, nu poate fi negata. Pentru a-ti conserva sanatatea cat mai mult timp posibil, acorda o atentie sporita cantitatii de apa pe care o consumi zilnic, dar si calitatii acesteia. De asemenea, nu uita faptul ca apa inseamna viata si ca si tu, ca parte a ecosistemului care depinde in atat de mare masura de ea, esti responsabil sa faci tot ceea ce iti sta in putinta pentru a proteja resursele naturale de apa ale planetei.
Sursa foto: Unsplash.com.
Adauga comentariu