Auzim de pH-ul apei in contexte diferite – poate pentru a explica pH-ul unui produs cosmetic, pH echilibrat, sau pH-ul apei pe care o bem. Dar ce este pHul? Si, mai important, ce inseamna pH-ul pentru apa? Pe scurt, prin pH masuram alcalinitatea sau aciditatea. Practic, cand vorbim de pH-ul apei, valoarea pH-ului este un bun indicator daca apa este dura sau nu. pH-ul apei pure este 7. In general, apa cu un pH mai mic de 7 este considerata acida, iar cu un pH mai mare de 7 este considerata alcalina. Intervalul normal pentru pH in sistemele de apa de suprafata este de 6,5 pana la 8,5, iar intervalul de pH pentru sistemele de apa subterana este intre 6 si 8,5. Alcalinitatea este o masura a capacitatii apei de a rezista la o modificare a pH-ului care ar tinde sa faca apa mai acida. Este necesar sa se utilizeze masurarea alcalinitatii si pH-ului pentru a determina corozivitatea apei.
1. Ce este pH-ul apei
In chimie, pH-ul este o masurare a concentratiei ionilor de hidrogen intr-o solutie pe baza de apa. Un pH mai scazut inseamna ca exista mai multi ioni de hidrogen in lichid, in timp ce un pH mai mare indica mai putini ioni de hidrogen in lichid.
In termeni simpli, pH-ul este o scara de la 1 la 14 care masoara aciditatea sau alcalinitatea unui lichid. La mijlocul scalei se afla apa distilata pura, cu un pH neutru de 7. Orice cu un pH sub 7 este un acid, iar orice cu un pH peste 7 este o baza.
Pentru a folosi exemple de zi cu zi, otetul este foarte acid, cu un pH de aproximativ 2. In schimb, inalbitorul este foarte alcalin, cu un pH de aproximativ 13,5.
Important este de retinut si ca ca aceasta scara se aplica numai lichidelor pe baza de apa.
2. pH-ul apei in functie de sursa
In general, apa cu un pH < 6,5 poate fi acida, moale si coroziva. Apa acida ar putea contine ioni de metal precum fier, mangan, cupru, plumb si zinc. Cu alte cuvinte, apa acida contine niveluri ridicate de metale toxice. Apa acida poate provoca deteriorarea prematura a conductelor metalice si poate avea probleme asociate, cum ar fi un gust metalic sau acru. De aceea, un filtru de impuritati, un dedurizator sau un purificator al apei pot fi o achizitie buna, care sa te ajute sa obtii o apa nu doar cu un gust mai bun, dar si benefica pentru sanatatatea ta. De asemenea, poate pata rufele si poate provoca pete de culoare albastru-verzui pe chiuvete si canale de scurgere. Mai important, exista varii riscuri pentru sanatate asociate cu aceste toxine.
2.1. pH-ul apei de la robinet
Apa de la robinet se referă la apa care provine dintr-un sistem public de apă și este distribuită prin conducte sau alte mijloace de transport construite. pH-ul apei de la robinet este foarte variabil, deoarece depinde de sursa, procesarea și sistemul de livrare.
Nivelul obișnuit al pH-ului apei de la robinet, care provine în general din sistemele de apă subterană, este de 6-8,5. In teorie, apa de la robinet este potabila. Insa clorul din ea nu este bun pentru consumul uman – chiar daca corpurile noastre il pot tolera. Insa, in timp, ar putea deveni cancerigen.
2.2. pH-ul apei plate
Apa potabila trebuie sa aiba o valoare a pH-ului de 6,5-8,5. Apa cu pH ridicat poate avea gust de bicarbonat de sodiu, o senzatie alunecoasa si poate lasa depuneri pe corpuri de iluminat.Cu toate acestea, apa cu pH scazut poate avea un gust amar sau metalic.
Cand nivelul pH-ului ajunge mai mic de 7,0, adica nu avem un pH neutru al apei, poate duce la calitatea coroziva a apei. Aceasta inseamna ca va contine zinc, fier, cupru si plumb. Ca rezultat, apa va avea un gust metalic sau amar.
Apa foarte alcalina nu aduce probleme prea grave de sanatate. Astfel, exista un gust de bicarbonat de sodiu si o senzatie alunecoasa.
2.3. Ce pH are apa de ploaie
Apa de ploaie este in mod natural usor acida, cu un pH de aproximativ 5,0. Variatiile naturale si poluantii umani pot determina ploaia sa fie mai acida. In functie de regiune, sezon si prezenta poluantilor, pH-ul ploii poate scadea pana la 2,0 (aciditatea otetului).
2.4. Ce pH are apa distilata
Procesul de distilare presupune fierberea apei, permitand aburului sa se condenseze intr-un tub si apoi se colecteaza condensul intr-un recipient. Pot exista multe substante dizolvate in apa, iar unele dintre ele se pot vaporiza impreuna cu apa, dar sarurile si alte substante dizolvate solide raman in urma.
Asadar, nu uita sa verifici de fiecare data pH-ul apei care iti place, astfel incat sa te bucuri nu numai de o apa cu un gust mai bun, dar care sa aiba si efecte pozitive asupra sanatatii tale.
Sursa foto: unsplash.com
Adauga comentariu