Legea apei potabile – iata tot ce trebuie sa stii despre reglemenarile apelor potabile din Romania

Legea apei potabile – iata tot ce trebuie sa stii despre reglemenarile apelor potabile din Romania

Apa potabila este un element central pentru sanatatea publica, fie ca este folosita pentru baut, uz casnic, productie de alimente sau in scopuri recreative. Imbunatatirea aprovizionarii cu apa si acces la canalizare, precum si o mai buna gestionare a acestor resurse pot stimula cresterea economica a tarilor si pot contribui in mare masura la reducerea saraciei.

In prezent, Romania este in topul statelor din UE care au resurse foarte insemnate de ape subterane. Mai precis, vorbim despre cele 2.500 de izvoare şi 60% din apele minerale de pe continentul nostru. Cu toate acestea, problema contaminarii apelor si a lipsei de acces la apa potabila, de buna calitate, persista.

O buna cunoastere a legislatiei apei potabile poate avea un impact benefic asupra bunastarii comunitare si poate preveni abuzurile. In continuare, am raspuns la cele mai frecvente intrebari legate de legile apei potabile.

1. Ce presupune legea apei potabile?

Legea nr. 458 din 8 iulie 2002 privind calitatea apei potabile a fost emisa de Parlamentul Romaniei si publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 552 din 29 iulie 2002. Ulterior a mai fost modificata si completata prin doua Ordonante Guvernamentale (2010, 2011) si o Lege nationala (Legea nr. 311/2004). In prezent, o puteti regasi in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 733 din 19 octombrie 2011, cu o noile modificari aduse numerotatiilor.

“Legea apei potabile” reglementeaza calitatea apei potabile destinate consumului uman, avand ca scop principal protectia sanatatii comunitare impotriva surselor de apa contaminata, prin asigurarea unor standarde de curatenie si sanogenitate a apei. Altfel spus, lege reglementeaza obligatia statului roman de a verifica periodic calitatea apei la care are acces fiecare cetatean care s-a conectat la o retea publica autorizata de alimentare cu apa.

Legea se imparte in 9 capitole la care se atasaza cele 3 anexe. Pe langa dispozitiile generale, legea nr. 458/2002 prescrie standardele de calitate care trebuie aplicate, procedurile de monitorizare si distributie aferente in ceea ce priveste alimentarea cu apa potabila, inclusiv cerintele privind frecventa prelevarii de probe, metodele de analiză, furnizarea de informatii consumatorilor si aspecte conexe.

Conform Articolului 2, Capitolul I. Dispozitii generale, apa potabila este definita ca:

a). orice tip de apa în stare naturala sau după tratare, folosita pentru baut, la prepararea hranei ori pentru alte scopuri casnice, indiferent de originea ei si indiferent dacă este furnizată prin retea de distributie, din rezervor sau este distribuită în sticle ori în alte recipiente;

b). toate tipurile de apa folosita ca sursa în industria alimentara pentru fabricarea, procesarea, conservarea sau comercializarea produselor ori substantelor destinate consumului uman, cu exceptia cazului în care Ministerul Sanatatii, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale aproba folosirea apei si este demonstrat ca apa utilizata nu afecteaza calitatea si salubritatea produsului alimentar în forma lui finita;

c). apa provenind din surse locale, precum fantani, izvoare etc., folosita pentru baut, gatit sau in alte scopuri casnice; in functie de conditiile locale specifice, autoritătile de sanatate publica judetene, respectiv a municipiului București, pot face exceptie de la valorile parametrilor de calitate, dar fara sa fie pusa in pericol sanatatea consumatorilor.”

Dispozitiile legii nu se aplica pentru cazuri precum: apele naturale minerale (recunoscute de catre autoritati), apele cu proprietati terapeutice, apa destinata exclusiv utilizarii acesteia in conditii speciale (avand in prealabil acceptul Ministerului Sanatatii) si apa potabila provenind de la producător de apa individual,” care furnizează mai puțin de 10 mc în medie/zi sau care deservește mai puțin de 50 de persoane” (aici nu se pot inscrie apele produse in scopuri comerciale sau publice).

2. Care sunt condițiile de calitate ale apei din legea apei potabile?

Atunci cand apa potabila paraseste o statie de epurare si este in drum spre gospodaria ta, aceasta trebuie sa indeplinească standarde stricte de siguranta.

Pentru ca apa sa fie considerata potabila, trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii (Art.4, Capitolul II):

a). sa fie lipsita de microorganisme, paraziti sau substante care, prin numar sau concentratie, pot constitui un pericul potential pentru sanatoatea umana;
b). sa intruneasca cerintele minime prevazite in tabelele 1A, 1B si 2 din anexa nr. 1
c). sa respecte prevederile art. 5-8 si 12.

Altfel spus, sunt stabiliti si anumiti parametri (microbiologici si chimici) care indica gradul de potabilitate al apei. Depasirea lor poate pune sanatatea in pericol, asadar este strict interzisa si poate atrage cu sine contraventii si sanctiuni.

De aceea, legea nr. 548/2002 prevede analize periodice ale apei din retelele publice. Acestea pot fi realizate de catre primarii, firme private sau Directiile de Sanatate Publica (DSP) aferente judetelor.

Asadar, pe langa cunoasterea legislatiei, exista unele lucruri pe care le poti face la tine acasa pentru a te asigura de o apa de o calitate inalta. Folosirea filtrelor care elimina impuritati sau investitia intr-un sistem de purificare a apei sunt solutii practice si eficiente pentru a avea o apa curata si cu gust bun, chiar la tine acasa!

Sursa foto: pexels.com

Adauga comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *