Metale grele in apa potabila – care sunt cele mai periculoase substante si cum poti purifica apa de la robinet?

Metale grele in apa potabila – care sunt cele mai periculoase substante si cum poti purifica apa de la robinet?

Metalele grele sunt elemente care se regasesc, intr-o anumita cantitate, peste tot in jurul tau si care au de cele mai multe ori un efect negativ asupra ta si a mediului inconjurator. Totusi, in organismul tau se afla o cantitate mica de metale grele, precum anumiti compusi din zinc sau fier, insa este necesar sa te feresti pe cat posibil sa intri in contact cu aceste elemente nocive. Metalele grele se regasesc din pacate peste tot, de la deseuri chimice, vopseluri sau gaze de esapament, pana la fructele si legumele care au crescut intr-un mediu poluat. Apa de la robinet nu este intotdeauna potabila, din cauza diverselor bacterii sau substante ce se pot regasi in ea, astfel incat este necesar sa iei din timp masuri de precautie.

1. Care sunt metalele grele din apa?

Metalele grele recunoscute sunt diverse, intrucat acestea pot fi regasite in natura sub diverse forme, insa corpul tau nu va intra in contact decat cu unele dintre ele. Metalele grele sunt sunt multiple, precum bismut, fier, cupru, plumb, crom etc, insa tu te poti “lovi” prin intermediul apei, doat de plumb, mercur, cadmiu, arsenic si fier. Monitorizarea apei de la robinet este esentiala, deoarece corpul tau are nevoie zilnic de o cantitate destul de mare, ceea ce inseamna ca este extrem de importanta calitatea apei pe care o bei, sau pe care o folosesti pentru prepararea mancarilor sau pentru spalarea vaselor.

dedurizator apa
dedurizator apa

Metalele grele din apa potabila iti pot afecta sanatatea?

S-a dovedit faptul ca metalele grele nu sunt degradabile, ceea ce inseamna ca acestea se acumuleaza in organism, atat in tesuturile de grasime, cat si in cele nervoase. Precum in cazul oricarei alte substante, atunci cand vine vorba despre metalele grele, nivelul de toxicitate, depinde de doza acumulata in organism si de gradul de toleranta al subiectului. Din pacate, metale precum mercurul pot cauza afectiuni grave, precum Alzheimer, scleroza sau Parkinson. Pe langa mercur, arsenicul, plumbul sau cadmiul iti pot afecta grav sanatatea, mai ales pentru faptul ca acestea se regasesc inclusiv in apa de la robinet, deci ai contact direct cu acestea. Totusi, pe langa metalele grele care se regasesc in apa, zilnic acumulezi cantitati mici de astfel de substante, din alimente precum peste, fructe, cereale etc.

  • Plumbul este un metal putin mai bland, avand o toxicitate mica, insa expunerea pe termen lung afecteaza sugarii si tesutul cardiovascular al adultilor.
  • Mercurul este extrem de toxic, afectand sistemul nervos, astfel ca trebuie sa ai grija la cantitatea de peste sau de fructe de mare consumata.
  • Arsenicul poate provoca diferite tipuri de cancer, afectand mai multe organe.

dedurizator apa

2. Cum poti purifica apa de la robinet pentru a elimina metalele grele?

Metalele grele iti pot afecta grav organismul, astfel ca este necesar sa ai mare grija la toate modalitatile prin care poti intra in contact cu acestea. Din pacate, o mare cantitate din aceste substante se gaseste in apa de la robinet, astfel ca tu ingerezi zilnic aceste elementele toxice. Pentru a combate acest lucru, este necesar sa iei in considerare diverse modalitati de purificare a apei. Exista diverse tehnici si aparate care te ajuta sa elimini din apa de la robinet rugina, bacteriile, sau diverse substante precum clorul, mercurul etc. Cea mai moderna si utilizata tehnologie, este osmoza inversa, care filtreaza apa, imbunatatindu-se calitatea, intrucat elimina peste 99% dintre cele mai nocive elemente. De asemenea, prin montarea unor filtre, vei scapa de mirosul puternic al apei si de gustul de clor, iar ph-ul apei se va echilibra, astfel incat va deveni similar cu cel al apei din natura.

Asadar, metalele grele fac parte din mediul inconjurator, cu un impact mult mai mare decat ar trebui sa aiba, fiind extrem de nocive pentru organismul uman, sau pentru natura. Daca iti doresti sa ai in permanenta apa potabila la robinet, ia in considerare anumite metode de purificare, de la filtre pana la dedurizatoare.

Sursa foto: Pexels.com

Adauga comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *