Apa potabila, pe care o consumi de la robinet poate contine substante chimice din diverse surse, cum ar fi cele de tratare a apei. In acest proces mineralele naturale sunt indepartate insa principalii contaminati nu sunt eliminati. De aceea trebuie ca tu sa asiguri o filtrare corespunzatoare a apei a te asigura ca apa pe care o consumi este sigura si nu reprezinta un pericol pentru sanatate.
Contaminantii ramasi in apa sunt denumiti solide totale dizovate. Pentru a fi sigur ca acestea nu vor afecta calitatea apei pe care o bei trebuie sa iei anumite masuri si cateva aspecte in considerare.
1. Ce reprezinta TDS?
TDS reprezinta totalitatea solidelor dizolvate, mai exact, materialele organice si anorganice cum ar fi metale, minerale, saruri si ioni dizolvate intr-un anumit volum de apa. Apa, fiind un solvent universal, are capacitatea de a absorbi si dizolva particule din diferite substante , creand solide totale dizolvate.
TDS in apa poate proveni din aproape orice sursa: izvoare naturale, din substantele chimice utilizate pentru tratarea apei, din scurgeri sau din sistemul sanitar de acasa.
Solidele dizolvate care pot fi prezente in apa sunt: calciul, clorura, magneziul, potasiul, zincul, aluminiul, cuprul, fierul, clor, sodiul, fluorul, bicarbonati, sulfatii, pesticidele, erbicidele.
2. De ce e nevoie sa masori TDS-ul din apa?
Testarea apei este necesara pentru a verifica calitatea acesteia si a siguranta privind consumul zilnic. Iata mai exact care sunt aspectele pe care trebuie sa le ai in vedere:
- Gustul si mirosul
Nivelul ridicat de TDS afecteaza gustul si creaza un miros neplacut. Gustul poate fi amar sau sarat in functie de substantele care sunt dizolvate in apa, iar acesta se intensifica cu cat concentratia totala de solide dizolvate este mai mare. In aceasta situatie poti sa utilizezi un filtru cu carbune activ pentru a imbunatati gustul si mirosul apei.
- Intretinerea filtrului
Sistemele de filtrare reprezinta solutia de care ai nevoie pentru a reduce totalul solidelor dizolvate. Verificarea periodica a acestuia previne uzura, asigura functionalitatea, iar tu poti fi sigur de apa pe care o consumi.
- Instalatiile sanitare si electrocasnicele
Atunci cand apa contine un nivel ridicat de calciu si magneziu, acestea vor conduce implicit la niveluri ridicate de TDS. Odata dizolvate, sarurile se aduna in tevi si formeaza depuneri de calcar. Acest fapt va include inlocuiri costisitoare iar durata de viata a aparatelor devine mai scurta. Opteaza pentru un dedurizator de apa pentru a preveni astfel de situatii.
- Gatitul
Daca observi ca mancarea ta are un gust mai putin obisnuit s-ar putea sa fie din cauza nivelului crescut de TDS. De exemplu apa cu clor poate schimba gustul alimentelor care sunt gatite.
- Curatenia
Daca observi ca vasele tale au pete de apa sau hainele se decoloreaza la spalare, acestea ar putea fi semne al unui nivel riidct de solide dizolvate in apa. In aceasta situatie de mare ajutor este o statie de dedurizare a apei. Alege-le pe cele de inalta calitate de la producatori profesionisit, pentru a fi sigur ca rezolvi problema in cel mai eficient si rapid mod.
3. Cum masori nivelul de TDS?
Cantitatea maxima recomandata de TDS pentru apa de baut este de 500 ppm. PPM reprezinta unitatea de miligrame per litru sau parti per milion. Daca masuratoarea depaseste 1000 ppm, inseamna ca a fost atins un nivel mult prea ridicat de TDS, iar apa nu mai este sigura pentru consum.
Poti testa calitatea ape folosind un conor TDS. Daca acesta afiseaza 1000 ppm inseamna ca dintr-un milion de particule, 100 sunt ioni dizolvati iar restul molecule de apa. Acest contor, nu indica insa ce tipuri de TDS se afla in apa. Pentru acest lucru e nevoie de o analiza de laborator pentru informatii exacte. In acest fel vei sti care sunt masurile pe care trebuie sa scazi nivelul de TDS in cazul in care este unul ridicat.
4. Cum scazi nivelul de TDS din apa
Pentru a reduce nivelul de TDS trebuie sa te asiguri ca alegi sistemele de tratare a apei corespunzatoare, in functie de nevoile pe care le ai. Iata mai exact ce poti face in aceasta situatie
- Filtrul de osmoza inversa – Osmoza inversa indeparteaza solidele totale dizolvate prin fortarea apei sub presiune, cu ajutorul unei membrane sintetice
- Distilarea – Presupune fierberea apei care face ca vaporii sa se ridice la o suprafata rece unde se condenseaza, capatand forma lichida. Sarurile dizolvate nu se vor vaporiza si vor ramane in solutia de fierbere.
- Deionizarea – Apa este trecuta printr-un electrod pozitiv si unul negativ. In acest proces membranele permit ionilor pozitivi sa se separe de apa si sa se deplaseze catre electrodul negativ.
In concluzie acorda atentie apei pe care o consumi si verifica periodic calitatea acesteia. Un nivel ridicat de tds ( peste 1000 mmp) va fi daunator pentru sanatate si poate cauza anumite defectiuni ale aparatelor tale casnice. Previne aceste lucruri prin masuratori corespunatoare si prin utilizarea filtrelor de tratare a apei.
Sursa foto: Unsplash.com
4 Comentarii
Bună ziua am măsurat cu aparat tds apa. Am valoare 140
Este bună apa? De consum
Apa are ppm329 și us/cm592 E buna sau nu?
Buna ziua,
E greu de spus daca este potabila sau nu. Potabilitatea se refera la mai multi parametrii, in afara de TDS si Conductivitate. De exemplu, Nitratii trebuie sa fie sub 50 mg/L, Nitritii sub 0.5 mg/L, Manganul sub 0.05 mg/L etc. Doar cunoscand valoarea TDS-ului este imposibil de spus daca apa este potabila sau nu. Intr-adevar, un TDS mai mic se traduce printr-o apa mai curata, cu mai putine saruri (de calciu, de magneziu, de nitrat, de metale etc). Daca aveti o analiza completa a apei, va rog sa o trimiteti pe adresa office@clack.ro.
Multumesc!
La Sibiu nivelul apei la TDS este 022 sau 021 ! Deci foarte bună apa. Am totuși un filtru Zepter și valoarea acolo este 007!
Adauga comentariu