Avand in vedere calitatea sa de substanta ce sustine viata pe Pamant, pare ca apa nu e tratata cu suficienta seriozitate. Desi exista activisti de mediu care vorbesc despre poluarea apei si efectele negative pentru planeta si pentru sanatatea oamenilor, constientizarea si implicarea acestora din urma in sensul prevenirii poluarii sunt inca la un nivel foarte scazut.
1. Poluarea apei – ce este si cate tipuri de poluare a apei exista?
A cunoaste informatii despre poluarea apei este foarte util, in primul rand din perspectiva evitarii poluarii involuntare. Analiza poluarii apei si a efectelor ei nu ar mai avea sens in lipsa posibilitatii de a schimba ceva, intrucat prevenirea si combaterea poluarii apei constituie scopul final.
Cand spui despre o apa ca este poluata, inseamna ca este contaminata cu substante nocive. Atunci cand ele ajung in rauri, lacuri, mari, oceane si alte formatiuni, apa devine toxica atat pentru mediu, cat si pentru oameni.
Poluarea apei marilor si oceanului
Pe langa gunaie, paraziti si bacterii, apa ajunge sa fie poluata si din cauza unor chimicale sau a unor microorganisme. Problema principala a oricarei forme de poluare in natura este ca, indiferent unde si cum are loc, poluarea ajunge si in apa.
In primul rand, poluarea din aer ajunge sa se aseze pe lacuri si oceane, in timp ce poluarea solului poate ajunge pana la panza freatica, de unde sa migreze catre rauri, iar in final, direct in ocean.
De cele mai multe ori cand auzi „poluarea apei”, te gandesti la plasticul din mari si oceane, insa apa ajunge sa fie contaminata si din cauza agriculturii nesustenabile, respectiv a deseurilor radioactive, termale sau a nutrientilor.
Poluarea apei potabile
Poluarea afecteaza toate tipurile de apa, deci si apa potabila, in mod firesc. Pe langa procesele naturale, biologice, care au loc in natura, precum dizolvarea unor substante naturale si patrunderea lor in ape, studiile arata ca sistemele septice sunt cele care cauzeaza, de fapt, mare parte din poluarea apei. Daca ele nu exista sau nu sunt corect construite, uleiurile, bacteriile, detergentii si alti compusi nocivi trec din fose si rezervoare septice in apa subterana.
Se fac teste de verificare a puritatii apei potabile si, din pacate, ele releva o situatie destul de neplacuta pentru consumatori. O solutie eficienta pentru aceasta problema o reprezinta filtrele pentru impuritatile apei, cu care apa va deveni asa cum ar trebui sa fie: fara gust. Functionand pe baza unor medii filtrante, aceste dispozitive retin nisipul si reziduurile din apa, iar filtrele cu carbune activ elimina si clorul, ca apa pe care o vei bea sa nu aiba nici gust, nici miros. Dupa nevoi, la scara larga devin utile dispozitivele de filtrare a apei industriale, construite pentru a face fata unor volume mult mai mari decat cele de la nivel casnic.
2. Surse de poluare a apei
Principala sursa de poluare a apei e considerata apa deja uzata, care ar trebui tratata printr-un circuit foarte bine pus la punct, ceea ce se intampla destul de rar. Poluarea apare prin doua tipuri de surse: punctiforme si difuze.
Sursele punctiforme sunt reprezentate de conductele de canalizare ce colecteaza apele menajere uzate de pe intregul teritoru al tarii, dupa care le evacueaza. Se poate intampla, de exemplu, ca apele uzate ce provin de la o rafinarie sa contamineze sursele naturale de apa prin eliberarea ilegala.
Poluarea difuza e la polul opus, fiind rezultatul unor emisii dispersate: cele din agricultura, din trafic, din industrie, de la oameni, dar si din depunerile atmosferice. Spre deosebire de cele punctiforme, aici poluarea nu are loc intr-un punct precis: daca resturile de materiale de construcții (moloz și altele) ajung in natura, vor polua zone mai restranse sau mai extinse. La fel se intampla cu substantele eliberate de fabrici si uzine si care sunt, mai apoi, luate de apele pluviale si purtate spre sursele de apa, pe care ajung sa le contamineze.
Stiind, asadar, care sunt sursele de poluare a apei, iti va fi mai usor sa iei decizii si sa te implici activ in salvarea planetei, in timp ce informatiile despre purificarea apei te vor ajuta sa consumi o apa mai curata, care sa nu te imbolnaveasca.
2.1. Poluarea chimica a apei
Printre cele mai periculoase surse de poluare a apei, se numara cele chimice, precum
:
- emisiile de oxizi de nitrogen, in special cele provenite de la masinile care circula pe baza de motorina;
- dioxidul de carbon;
- particulele de metale grele, precum mercurul, plumbul sau arsenicul.
Lor li se adauga pesticidele din agricultura, detergentii, sustantele nocive din baterii si altele asemenea.
Toxicitatea nu se manifesta doar fata de organismul uman, ci si fata de plante si animale, pentru ca produc infertilitate, a carei consecinta este exterminarea speciei. In plus, pestii consuma aceste substante, iar ele ajung, in final, in organismul tau, care le absoarbe si le retine.
2.2. Alte forme de poluare a apei
Poluarea fizica se produce prin deseurile toxice aruncate in apa, dar si prin deversarile cauzate de transportul pe mare al petrolului, aceasta din urma fiind o poluare fizico-chimica.
Chiar si caldura poate polua apa, pentru ca va cauza moartea pestilor prin insuficenta oxigenului, in special a speciilor cu nevoi mari de oxigen, precum pastravul.
3. Apa poluata: efectele si cauzele poluarii apei
La intrebarea „Ce polueaza apa?”, nu se poate raspunde cu un singur cuvant, pentru ca sursele de poluare a apei sunt multiple si continua sa apare si altele noi, pe masura ce omenirea se dezvolta, nevoia de productie se amplifica, iar industria se extinde pe zi ce trece. Pe langa poluarea cauzata de sistemele septice neconforme si care e o problema substantiala, mai exista si alte cauze ale poluarii apei.
3.1. Cauzele poluarii apei
Una dintre sursele de poluare a apei ce ar putea fi controlata este poluarea prin agricultura. Pe langa faptul ca este o activitate cu un consum imens de apa din resursele planetei, toate substantele folosite in agricultura sunt luate de apa, in urma ploilor, si duse spre sursele naturale. In acest mod, toate pesticidele si fertilizatorii care au fost neglijent lasati in natura, ajung sa contamineze apa pe care ne bazam.
Apa uzata ar trebui tratata inainte de a se intoarce in natura, dar studiile arata ca doar pentru un procent de 20% se intampla acest lucru. Practic, apa din chiuvete, dusuri si toalete ajunge inapoi in natura exact asa cum pleaca din locuinta ta. Detergentii contin substante complet nocive pentru sanatate, care ajung sa fie consumate de populatie in mod inconstient. In plus, mai exista si uleiurile si combustibilii scursi din autovehiculele de transport, dar mai ales din fabrici, orase si ferme, vinovate de deversari ilegale.
Nu trebuie uitate nici substantele radioactive: cele generate de productia si testarea armamentului militar, cercetarile stiintifice din fizica, medicina sau chimie. Acestea, odata ajunse in natura, raman acolo mii de ani si contribuie negativ la ape mai murdare si aer mai greu respirabil.
3.2. Efectele poluarii apei
Auzi despre poluarea apei, dar te gandesti ca nu e atat de grava, pentru ca desi activistii de mediu au incercat din rasputeri, eforturile lor nu au fost indeajuns de fructuoase pentru a creste gradul de constientizare la un nivel de la care consecintele poluarii apei sa fie luate complet in serios, iar efectele poluarii apei asupra sanatatii omului sa nu mai fie atat de neglijate.
In primul rand, aproape 2 milioane de decese apar intr-un an din cauza poluarii apei, iar 1 miliard de oameni se imbolnavesc din cauza apei improprii consumului, mai ales cei din comunitatile sarace, care si-au construit locuinte in zone puternic poluate, pentru ca au fost singurele accesibile financiar si nu au acces nici la serviciile medicale.
Nici mediul inconjurator nu scapa de efectele dezastruoase ale poluarii. Intr-un ecosistem, fiecare componenta are un rol esential, iar disparitia ei poate destabiliza intregul construct. In mari sau lacuri, poluarea poate provoca infloriri de alge. Ele determina un consum enorm de oxigen, iar vegetatia din zonele respective se poate sufoca, terenul devenind „mort”. La acest dezastru se adauga si deseurile maritime, care sufoca animalele, speciile devenind din ce in ce mai putine.
3.3. Masuri de prevenire a poluarii apei
Vestea buna e ca si tu poti implementa cateva metode de prevenire a poluarii apei, adica si tu poti contribui la combaterea poluarii apei. Iata cum:
- Strange fecalele animalului de companie, nu le lasa pe strada, pentru a patrunde in sol sau a fi luate si duse spre sursele de apa de suprafata.
- Colecteaza uleiul folosit la gatit intr-un recipient, nu il lasa sa se scurga in chiuveta. Exista benzinarii unde il poti duce.
- Ar fi bine sa culegi informatii despre calitatea apei de acolo de unde traiesti. Odata descoperite problemele, solutiile pentru combaterea poluarii apei vor veni mult mai usor. Intre timp, folosind filtrele pentru impuritatile apei, te poti proteja, pe tine si familia ta, de o parte din efectele negative derivate din poluarea apei, si anume cele provocate de apa potabila.
- Spala hainele doar cand ai suficiente pentru capacitatea maxima a masinii. Avantajul este ca vei face si economie la apa si curent electric.
- Nu arunca in toaleta medicamentele expirate. Cel mai bine e sa le duci inapoi la farmacie, iar ei se vor ocupa de eliminarea corecta a acestora.
- Nu folosi detergenti in exces: nici cand speli vase, nici cand speli rufe. Chiar nu ai nevoie de cantitati imense pentru a obtine rezultatele dorite: o cantitate mica e suficienta. In plus, cauta produse fara fosfati.
- Reutilizeaza recipientele de plastic, iar cand nu se poate, recicleaza-le.
- Verifica-ti periodic masina, sa nu ai scurgeri de ulei, lichid de racire sau de parbriz.
- Foarte important: spune-le si celor din jur despre impactul negativ al poluarii apei si incurajeaza-i sa implementeze si ei obiceiurile sanatoase menite sa previna poluarea apei.
Situatia devine cu atat mai îngrijoratoare daca te gandesti ca doar 1% din apa potabila din intreaga lume ne este accesibila, asa ca e ideal sa faci tot ce poti pentru a preveni poluarea apei.
4. Despre poluarea apei: 7 curiozitati
Pentru intelegerea corecta a poluarii apei, sunt necesare informatii din mai multe zone.
De multe ori, lucrurile socante, afirmatiile care uimesc si nu au fost deloc anticipate, sunt cele cu cel mai mare impact- – asa incat, iata cateva aspecte interesante, pe care poate ca nu le cunosti inca, despre apa poluata:
- Studiile arata cum apa contaminata provoaca, anual, mai multe decese decat razboaiele, infractiunile si orice alta forma de violenta, combinate.
- Dintre toate categoriile umane de varsta, copiii sunt cei mai vulnerabili in fata apei contaminate. Poate cel mai negativ aspect este că le afecteaza dezvoltarea armonioasa a plamanilor. Tot in acest sens, este important sa stii despre bacteriile coliforme si cum poti le poti tine la distanta.
- In lipsa actiunii, pana in 2050 provocarea va fi exponential mai mare, cand cererea globala de apa curata va fi de 3 ori mai mare decat este acum.
- E bine sa ai activat sistemul de circulare a aerului in masina. Daca te gandeai ca esti mai protejat daca stai închis în ea, decat daca deschizi un geam, afla ca poluarea din masina e de 8 ori mai mare, desi nu pare.
- Mai mult de 80% din apa uzata ajunge inapoi in natura fara sa fi fost tratata sau reutilizata. In statele mai putin dezvoltate, spune ONU, procentele urca la 95%.
- Aproape 11 milioane de masini au fost produse trisandu-se la testele de laborator, care aratau emisii de volume mult mai mici decât cele normale, iar amenzile colosale nu au stopat fenomenul.
- Doar din raul Mississippi se deverseaza anual 1,5 milioane de metri cubi de nitrogen poluant in Golful Mexic.
Aceste informatii despre poluarea apei ar trebui sa iti contureze o imagine completa si destul de clara asupra surselor de poluare a apei, impactului negativ asupra vietii si sanatatii, dar si asupra masurilor ce ar trebui luate pentru prevenirea poluarii apei. Cu o contributie cat de mica, dar de la fiecare, planeta ar fi mai sanatoasa, iar apa mai curata, pentru ca schimbarea porneste de la tine, iar protejarea apei de poluare este o responsabilitate comuna.
Sursă foto: pexels.com
Adauga comentariu