Proprietatile apei – care sunt acestea si cum ne influenteaza acestea sanatatea?

Proprietatile apei – care sunt acestea si cum ne influenteaza acestea sanatatea?

De-a lungul timpului, oamenii de stiinta au incercat sa gaseasca raspuns pentru intrebarea “Cat poate trai un om fara apa si hrana”. Chiar daca raspunsul final poate fi influentat foarte usor de stilul de viata al fiecarei persoane, ultimele studii au concluzionat ca omul va muri dupa 30 de zile fara hrana si 3 zile fara apa.

Poate te intrebi de ce diferenta dintre cele doua situatii este foarte mare si de ce putem supravietui doar 3 zile fara apa. Sau poate vrei sa intelegi de ce anume apa si hidratarea au un rol atat de important in viata noastra. Daca te regasesti in cele mentionate mai sus, urmatorul articol iti va prezenta tot ce trebuie sa stii despre apa, care sunt proprietatile ei si cum ne influenteaza sanatatea.

1.Care sunt proprietatile chimice si fizice ale apei?

Apa reprezinta aproape 70% atat din organismul uman, cat si din lumea care ne inconjoara. Desi este un lucru atat de vital si omniprezent, prea putini oameni sunt cu adevarat constienti de proprietatile apei si cum ne ajuta sa avem o viata mai buna.

  • Stare lichida

Aceasta stare este obtinuta atunci cand apa sta la temperatura camerei, fiind si cel mai putin densa in acel moment.

In forma sa lichida, fiecare molecula de hidrogen se conecteaza cu alte 4, formand o grupare tetraedrica, dar totodata fiind capabile sa se miste liber, una pe langa cealalta.

  • Stare solida

Apa in stare solida este ceea ce se numeste gheata. Pe masura ce temperatura apei scade, pana aproape de punctul de inghetare, densitatea acesteia creste. In schimb, odata ce temperatura a depasit punctul de inghetare, formandu-se gheata, densitatea incepe sa scada, acesta fiind motivul pentru care cuburile de gheata plutesc in lichide.

Formarea cuburilor de gheata este cauzata de moleculele de hidrogen din apa ce se misca din ce in ce mai rapid pe masura ce temperatura scade, creand astfel legaturi de mai multe molecule.

  • Stare gazoasa

Te-ai intrebat vreodata de ce aburul te arde mai tare decat picaturile de apa fierbinte? Starea gazoasa a apei sau aburul este cauzat de spargerea moleculelor de hidrogen datorita temperaturii crescute, lipsa acestuia fiind motivul arsurilor mai grave.

  • Punctul de fierbere si de inghetare

Apa este singurul lichid cu un punct de fierbere extrem de ridicat si cel de inghetare extrem de mic. Temperatura necesara pentru a trece apa din stare lichida in gazoasa este de 100 grade celsius, pe cand trecerea in stare solida se face la 0 grade celsius. Aceasta proprietate reprezinta principalul motiv pentru care apa ocupa un spatiu atat de mare in ecosistemul nostru, datorita mentinerii rezistente a formei sale la schimbari bruste de temperatura.

2.Proprietatile apei – Cum ne influenteaza apa si hidratarea corecta sanatatea?

Hidratarea este importanta pentru sanatatea generala a corpului tau. Creierul, inima si alte organe au nevoie de apa pentru a functiona corect. O dieta nesanatoasa si lipsa exercitiilor fizice pot provoca, de asemenea, leziuni ale organelor. Dar, pur si simplu, a avea mai multa apa in organism poate preveni multe dintre aceste probleme.

  • Apa ajuta sanatatea mentala

Pentru multi dintre noi, bolile mintale reprezinta o problema serioasa. Cand ne simtim stresati, am putea apela la cofeina sau la alti stimulenti pentru a ne calma temporar nervii. Dar stresul cronic poate creste riscul unei game largi de afectiuni mintale, cum ar fi anxietatea, depresia si schizofrenia. Cercetarile au descoperit ca persoanele care consuma mai putina apa prezinta un risc mai mare de a avea rezultate negative asupra sanatatii mintale. Mai exact, persoanele care nu beau suficienta apa au mai multe sanse de a prezenta simptome de anxietate si depresie. In plus, persoanele care nu beau suficienta apa au un risc crescut de a dezvolta anumite afectiuni de sanatate mintala, cum ar fi schizofrenia si dementa.

  • Apa ajuta la digestie

Apa este, de asemenea, esentiala pentru digestie. Stomacul, intestinele si alte organe au nevoie de apa pentru a descompune alimentele. Fara suficienta apa, aceste tesuturi pot deveni uscate si deteriorate. Hidratarea inadecvata, este legata de o serie de probleme de sanatate, inclusiv: disconfort abdominal si balonare, constipatie si lipsa de energie. De aceea este important sa bei apa potabila si sa instalezi filtre de apa pentru impuritati la robinetele din casa ta, pentru a evita sa bei apa cu clor sau apa cu rugina, care iti vor afecta sanatatea daca le consumi constant.

  • Apa ajuta la scaderea tensiunii arteriale

Actiunea de a a bea apa poate ajuta la scaderea nivelului tensiunii arteriale prin faptul ca ea ne umple corpul si creste volumul sangelui. Cand se intampla acest lucru, nivelul tensiunii arteriale scade. Pe langa scaderea tensiunii, apa ajuta si la prevenirea pietrelor la rinichi si a cariilor dentare. A bea apa in fiecare zi ar trebuie sa fie o parte esentiala a mentinerii sanatatii tale. Este recomandat sa incepi dimineata devreme, astfel incat sa ai timp sa bei suficienta apa si sa te asiguri ca te-ai hidratat.

In concluzie, exista multe beneficii in a bea apa si a fi hidratat, dar cel mai important este ca ajuta la reglarea tensiunii arteriale. Hidratarea adecvata ajuta, de asemenea, la digestie, precum si la tulburarile mintale precum depresia.

Sursa foto: unsplash.com

Adauga comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *