Statie dedurizare apa – Cum sa o alegi pe cea potrivita nevoilor tale

Statie dedurizare apa – Cum sa o alegi pe cea potrivita nevoilor tale

In zilele noastre, dedurizarea apei reprezinta un subiect din ce in ce mai dezbatut pe fondul degradarii calitatii apei in ultimii ani. Apa este o resursa extrem de importanta in orice locuinta, iar valorile acesteia trebuie mentinute intr-un echilibru daca nedorum sa vorbim despre calitate. Principala problema pe care o cauzeaza apa dura este reprezentata deteriorarea aparatelor de uz casnic, fiind urmata de starea noastra de sanatate. De aceea, este important sa constientizam importanta calitatii apei potabile pe care o utilizam. Pentru a dispune de o apa cat mai pura trebuie sa apelam la solutii practice si eficiente care sa asigure rezultate multumitoare in timp, precum ar fi o statie de dedurizare a apei.

Citeste mai departe si descopera ce este, cum functioneaza si cum sa alegi un tip de statie de dedurizare a apei pentru a face fata necesitatilor pe care le ai.

1. Ce reprezinta apa dura si care sunt efectele sale

1. Ce reprezinta apa dura

Apa dura nu este nimic altceva decat apa menajera cu continut mare de minerale dizolvate precum calciul si magneziul care favorizeaza depunerile de calcar. Desi aceste minerale nu sunt neaparat ceva nociv, concentratia acestora le poate face mai mult sau mai putin daunatoare pentru sanatate si aparate de uz casnic. De exemplu, prezenta apei dure cauzeaza pete albe pe chiuvete, cazi, dusuri si alte lucrururi cu care are ocazia sa intre in contact direct. De asemenea, efectele sale pot fi vizibile si in cazul spalarii rufelor, aceasta decolorandu-le si facandu-le stralucirea sa dispara. Samponul, sapunul si detergentii pot parea ineficienti atunci cand apa este calcaroasa si are efecte adverse asupra suprafetelor de contact.

Odata simtita prezenta apei dure, este recomandata luarea unor masuri pentru a impiedica cauzarea unor daune. Cu trecerea timpului, depunerile de calcul se acumuleaza in instalatii si duc la deteriorarea acestora. Principalele elemente vizate sunt reprezentate de catre cada, chiuveta, masina de spalat, fierbator de apa, baterii, dus, robinete, centrala termica, masina de spalat vasele si alte dispozitive care intra in contact cu apa. In ceea ce priveste starea de sanatate, trebuie luat in considerare si nivelul de nitrati, care poate fi echilibrat cu ajutorul unor denitrificatoare, special concepute in acest scop.

Desi la inceput, aceste depuneri de calcar pot parea inofensive, acestea vor continua sa evolueze in timp si sa cauzeze probleme. Pentru a nu ajunge in situatii neplacute, este important sa actionezi din timp si sa implementezi dispozitive care sa te ajute sa dedurizezi apa intr-un mod corespunzator. Una dintre cele mai utilizate solutii pentru combaterea acestei probleme este dedurizatorul.

2. Ce este si cum functioneaza o statie de dedurizare a apei

2. Ce este si cum functioneaza o statie de dedurizare a apei

Dedurizatorul de apa este un dispozitiv care are rolul de a elimina particulele de calciu si magneziu din apa, acestea fiind responsabile pentru depunerile de calcar si deteriorarile ulterioare. Statia de dedurizare reprezinta de fapt un ansamblu format din rezervoare care se controleaza cu ajutorul unui dispozitiv electronic. Prin tehnologia de care dispune, acesta filtreaza apa inainte ca aceasta sa ajunga in dispozitivele de uz casnic si sa se depuna sub forma de calcar. Un astfel de sistem este recomandat a fi implementat in orice locuinta, acesta montandu-se pe principalul traseu de apa. Pe langa statia de dedurizare, exista si filtre dedurizare care pot fi instalate in anumite locuri de pe conducta de alimentare pentru a diminua concentratia de minerale din apa.

In momentul in care statia de dedurizare este instalata si setata corespunzator, aceasta retine excesul de calciu si magneziu pe care il contine apa menajera. Principul de functionare este reprezentat de rasinile schimbatoare de ioni. Atunci cand acestea ating saturatia si nu mai pot retine ionii de calciu si magneziu, apare procesul denumit regenerare. Aceasta regenerare consta in spalarea patului de rasina cu ajutorul unei solutii saline. In acest fel, rasina se reincarca cu ioni de sodiu, in timp ce cei de calciu si magneziu sunt eliminati complet. Dupa efectuarea acestei curatari, procedeul de dedurizare a apei paote fi reluat fara probleme la randament maxim.

Pe langa masa catonica, adica rasina utilizata, o alta componenta care joaca un rol important in ansamblul statiei de dedurizare este valva de comanda. Aceasta ajuta la automatizarea, controlarea si masurarea proceselor de dedurizare si regenerare. In momentul in care volumul de apa care poate fi dedurizata este atins, valva intra in functiune si declanseaza in mod automat procesul de regenerare. Intreaga procedura este controlata corespunzator in functie de fazele prin care trebuie sa treaca dedurizatorul de apa pentru a functiona in parametri normali.

Un sistem de dedurizare ales in functie de nevoile pe care le ai prezinta urmatoarele avantaje:

  • Protejarea si prelungirea duratei de viata a electrocasnicelor
  • Mentinerea in starea optima a instalatiilor sanitare
  • Diminuarea posibilitatilor privind aparitia unor probleme de sanatate din cauza calcarului
  • Pastrarea intacta a stralucirii si calitatii hainelor
  • Asigurarea unei igiene corporale corespunzatoare
  • Reducerea costurilor privind intretinerea obiectelor care se pot deteriora
  • Eliminarea impuritatilor prezente in apa menajera

Pentru a te bucura de aceste avantaje, este necesar sa iti cunosti cat mai bine necesitatile si sa te documentezi asupra tipurilor de dedurizatoare care exista pe piata.

3. Cate tipuri de dedurizatoare a apei exista

3. Cate tipuri de statii de dedurizare a apei exista

Ca si orice alt dispozitiv, statiile de dedurizare genereaza anumite cheltuieli. De aceea, este indicat sa stabilesti de la bun inceput un buget si sa vezi daca investitia pe care urmeaza sa o faci, merita. Un astfel de sistem de dedurizare implica costrui de intretinere. Buna functionare a acestora este asigurata de reumplurea periodica cu sare, iar in cazul instalarii unor filtre pentru sedimente, nu uita ca acestea necesaita sa fie schimbate periodic pentru a da randament.

In afara acestor aspecte, un alt lucru important de stiut este ca dedurizatoarele de apa sunt de mai multe tipuri si se gasesc in diferite configuratii. Principalele tipuri de de statii de dedurizare sunt:

Dedurizatorul tip cabinet

O astfel de statie de dedurizare este foarte eficienta si recomandata intrucat reprezinta un echipament compact care are design placut si nu ocupa mult spatiu, putand fi am plasat cu usurinta in locuinta. Sistemul este compact deoarece rasina, valva de comanda si rezervorul de saramura se afla unite in acelasi loc.

Dedurizatorul Simplex

Acest tip de dedurizator ocupa mult mai mult spatiu decat cel tip cabinet, intrucat tancul de rasina si vasul de saramura sunt separate, iar valva de comanda este montata deasupra. Un plus prin care se caracterizeaza si ies in evidenta este reprezentat de faptul ca pot deservi debite mult mai mari de apa.

Dedurizatorul Duplex

Statiile de dedurizare duplex sunt mult mai mari si sunt formate de fapt din statii simplex unite intr-un amsamblu cu diverse valve de comanda. O statie duplex este formata din doua rezervoare cu rasina, rezervor pentru saramura si valva de comanda care comuta faza de consum de pe un tanc pe altul. Automatizarile de care dispun, permit deservirea unor debite de apa foarte mari, cat si functionarea continua fara a intrerupe procesul de dedurizare a apei in momentul regenerarii. Daca primele doua sunt recomanate mai mult pentru locuinte, acest ansamblu este destinat mai mult consumatorilor industriali, care au nevoie de apa in procesele de productie.

De asemenea, statiile de dedurizare mai pot fi clasificate si in functie de modul de functionare, nu doar de aspecte, printre acestea numarandu-se: dedurizatoarele manuale, dedurizatoarele semi-automate, dedurizatoarele automate, dedurizatoarele non-electrice, dedurizatoarele electrice cronometrice si dedurizatoarele electrice cu valva volumetrica.

Indiferent de tipul de statie de dedurizare pe care urmeaza sa o alegi, trebuie sa stii ca toate functioneaza pe acelasi principiu cu rasini schimbatoare de ioni. In momentul functionarii dedurizatorului, apa de care ai nevoie trece prin rasinile catonice care retin ionii de calciu si magneziu, inlocuindu-i cu ioni de sodiu.

4. Cum alegi o statie de dedurizare a apei potrivita nevoilor tale

4. Cum alege statia de dedurizare a apei

Alegerea unui dispozitiv de uz casnic poate parea mereu o misiune dificila laand in considerare cate modele exista pe piata. Pentru inceput, atunci cand te gandesti sa achizitionezi o statie de dedurizare a apei, este indicat sa iei in considerare urmatoarele aspecte:

Nivelul de duritate al apei – Acest nivel poate fi determinat prin efectuarea unei analize a apei potabile de catre un specialist intr-un cabinet specializat, urmand ca in urma analizei sa se ajunga la niste valori.

Nevoile de consum – Un alt factor esential de care trebuie sa tii cont este reprezentat de debitul de apa folosit, intrucat prin alegerea unui dedurizator cu capacitate prea mica, te vei confrunta cu un randament scazut si nu vei diminua eventualele probleme.

Nivelul de umiditate – Atunci cand alegi dedurizatorul de apa este important sa il adaptezi corect la nivelul de umiditate din spatiul in care este amplasat, tinand cont si de temperatura apei.

Asadar, in functie de analizeze obtinute si de numarul de utilizatori din gospodarie, incearca sa te indrepti catre cea mai avantajoasa alegere care sa iti satisfaca nevoile pe care le ai. Daca esti nesigur, atunci poti oricand apela la parerea unui specialist care iti va oferi informatiile de care ai nevoie pentru a lua decizia ideala.

5. Sfaturi pentru filtrarea si purificarea apei potabile

5. Sfaturi pentru mentinerea curata a apei potabile

Filtrarea si purificarea apei joaca un rol extrem de important. Apa pe care o consumi trebuie sa fie neaparat calitativa, in primul rand pentru starea ta de sanatate, dar si pentru a nu intampina defectiuni in ceea ce priveste functionarea sistemelor si dispozitivelor indispensabile din locuinta ta. Pentru a dispune de apa potabila pura, este necesar ca aceasta sa treaca printr-o serie de de procese care sa ii asigure calitatea. Principalele procedee prin care ar trebui sa treaca apa inainte sa o consumi sunt:

Dedurizarea – Dupa cum bine stii, apa contine ioni de calciu si magneziu, care de multe ori sunt in exces si favorizeaza depunerile de impuritati, principala solutie prin care sa scapi de acest efect fiind dedurizarea

Filtrarea – Prin implementarea unor filtre pentru impuritatile din apa, particulele nedorite vor fi eliminate si vei putea consuma apa curata

Desalinizarea – O alta problema privind apa menajera este reprezentata de prezenta sarurilor, care pot fi eliminate utilizand tehnica de osmoza inversa care permite trecerea apei, dar nu si a sarii din aceasta

Purificarea – Un astfel de procedeu presupune indeparatarea impuritatilor din apa prin intermediul unor procese fizice, chimice, biologice sau prin radiatie electromagnetica cu scopul de a obtine apa pura de calitate

De asemenea, prin utilizarea unor sterilizatoare UV se pot elimina bacteriile prezente in apa. Tinand cont de toate aceste procese si urmarind constant calitatea apei destinate consumului, vei reusi sa iti asiguri o sursa sigura din toate punctele de vedere. Odata ce purifici apa, mirosul de clor si gustul neprietenos nu mai reprezinta probleme, iar in apa sunt pastrate doar minereurile sanatoase pentru organism.

In concluzie, este important sa constientizam importanta pe care o are apa in vietile noastre si sa nu uitam cat de mult conteaza calitatea acesteia atunci cand vine vorba de consum. Datorita dezvoltarii tehnologiei si aparitiei dispozitivelor special concepute pentru mentinerea caltatii apei la standarde inalte, poti dispune de apa curata in orice moment ai nevoie. Odata ce te informezi si iei in considerare probleme cu care te confrunti, vei alege cu usurinta dedurizatorul de apa care ti se potriveste pentru a iti mentine sanatatea si aparatele de uz casnic in siguranta.

Sursa foto: Shutterstock.com.

Adauga comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Phone: 0771 038 934