Sterilizarea apei este un procedeu important, deoarece apa pe care o bem ar trebui sa fie cat mai pura si mai curata. Bineinteles, apa potabila de la robinet intruneste conditiile minime pentru ca aceasta sa se bea in siguranta, insa de multe ori nu este suficient pentru a ne bucura de cea mai gustoasa, sanatoasa si pura apa. Sterilizarea apei cu ultraviolete este un procedeu ce poate ajuta la eliminarea bacteriilor si se poate folosi atat concomitent cat si alternativ cu alte procedee de tratare a apei, cum ar fi utilizarea unor dedurizatoare pentru apa, a unui filtru de apa cu osmoza inversa sau a unor filtre cu carbune activ. Daca iti doresti sa consumi cea mai buna apa pentru organismul si sanatatea ta, descopera cum functioneaza tratarea apei cu ultraviolete si de ce este utila:
1. Tratarea apei potabile cu ultraviolete: cum functioneaza?
Sterilizarea apei cu ultraviolete se face simplu si fara batai de cap. Practic, ai nevoie de un sistem pe baza de lampi UV, care sa elimine bacteriile si microorganismele periculoase din apa. Sterilizarea UV nu se foloseste numai in cazul apei, ci si in cazul altor instrumente sau obiecte, cum ar fi telefoanele sau ustensilele cosmetice. Razele ultraviolete au proprietatea de a dezactiva virusii, bacteriile si microorganismele. Acestea distrug si descompun ADN-ul sau ARN-ul celulelor, ducand la imposibilitatea microorganismelor de a se inmulti. Desigur, virusii si bacteriile nu pot supravietui prea mult dupa distrugerea ADN-ului sau ARN-ului, ceea ce face sterilizarea cu ajutorul ultravioletelor o metoda eficienta, sigura si non-invaziva de a elimina patogenii.
Sterilizarea apei potabile cu raze UV se face prin instalarea unor filtre sau lampi cu raze ultraviolete care sa actioneze asupra apei ce trece prin tevi sau robinet. Astfel, lumina UV va avea abilitatea de a distruge bacteriile si virusii din apa, pentru ca sanatatea ta si a celor dragi sa fie intotdeauna pe primul loc. Instalarea sa trebuie sa se faca corespunzator, pentru ca numai asa te vei asigura ca apa este cu adevarat dezinfectata. O instalare neconforma poate inseamna ca apa nu este dezinfectata deloc sau ca este insuficient sterilizata. Mai apoi, trebuie sa stii ca lampile UV nu au o durata de viata foarte lunga si va trebui sa le schimbi anual.
2. Tratarea apei cu UV: de ce este utila?
Iata de ce este utila si ce avantaje are tratarea apei cu raze ultraviolete:
- Este o solutie eco friendly. Sterilizarea apei cu raze UV este o metoda cu adevarat eco-friendly sau prietenoasa cu mediul, deoarece nu contine niciun fel de componenta ce ar putea rani sau distruge ecosistemele.
- Distruge un mare procent de microorganisme – 99,9%. Razele UV au eficacitatea dovedita, acestea putand distruge pana la 99,99% din microorganismele patogene, incluzand bacterii, virusi, ciuperci, E-coli, Giardia, Salmonella, febra tifoida, hepatita infectioasa si multe alte microorganisme periculoase pentru sanatate.
- Nu foloseste niciun fel de chimicale. Tratarea apei cu raze UV este 100% sigura si nu implica folosirea niciunui fel de chimicale sau substante ce ar putea sa prezinte un pericol. Astfel, folosirea razelor UV pentru dezinfectarea apei nu prezinta nici macar un singur risc pentru oameni.
- Este o solutie cu costuri reduse. Instalarea si achizitionarea lampilor UV pentru tratarea apei nu au costuri ridicate, iar mentenanta este aproape inexistenta. Tot ce va trebui sa faci este sa schimbi lampile UV la interval de aproximativ un an. In acest fel, tu vei economisi atat timp, cat si bani.
Calitatea apei pe care o bei este esentiala pentru sanatatea ta si a familiei tale. Apa potabila de la robinet nu are intotdeauna o calitate ridicata, iar costul pentru apa plata poate fi ridicat, in timp ce nici calitatea acesteia nu poate fi intotdeauna o garantie. De aceea, poti alege metode de purificare si tratare a apei chiar la tine acasa, fie ca este vorba despre instalarea de filtre, sisteme de purificare sau sterilizatoare UV. In functie de zona in care locuiesti, de calitatea apei potabile si de nevoile tale, poti alege una sau mai multe metode de purificare si filtrare a apei.
Sursa foto: Pexels.com
Adauga comentariu