Apa nu este un lichid oarecare, ci este cel mai important pentru sustinerea vietii pe Pamant. Faptul ca se gaseste in cantitati foarte mari si in toate cele trei stari de agregare intareste aceasta idee: apa este lichidul vietii.
Ce faci, insa, cand nu ai acces la apa curata, buna de baut? Cum afli daca apa pe care o bei este sanatoasa pentru tine sau nu? Si cum o poti purifica, in caz de nevoie? La toate aceste intrebari vei gasi raspunsul mai departe.
1. Turbiditatea – un indiciu a faptului ca apa nu este pura
Prima intrebare ce necesita un raspuns este urmatoarea: „Ce este turbiditatea?”.
In limba latina, „turbidus” inseamna tulbure. De aici, turbiditatea apei potabile, intr-o definitie scurta si simpla, presupune faptul ca apa este nu este pura.
Este preferabil acest mod de definire, pentru ca a spune despre apa ca „nu este limpede” poate conduce la o confuzie in ceea ce priveste culoarea ei. Astfel, turbiditatea se refera la o lipsa de limpezime in sensul in care exista particule nedizolvate in apa, daunatoare sanatatii.
Cand apa are o culoare neplacuta, respingatoare, inseamna ca anumite particule s-au dizolvat deja in ea, ceea ce este diferit. Exista situatii, bineinteles, in care apa are atat un grad ridicat de turbiditate, cat si un aspect neplacut.
Mai mult decat atat, in majoritatea situatiilor, atat turbiditatea apei naturale, cat si a celorlalte tipuri de apa, de fapt, nu poate fi observata cu ochiul liber, particulele fiind extrem de fine. Pentru masurarea si depistarea particulelor impure se fac teste specifice, pe baza carora se pot determina, mai apoi, filtrul de apa adecvat, respectiv cel mai potrivit mediu filtrant.
2. Turbiditate: apa potabila care necesita filtrare
Turbiditatea apei potabile este data de cantitatea de impuritati ce se gasesc in ea. Cu cat nivelul este mai mare, cu atat apa este mai periculoasa pentru sanatate.
In acest sens, determinarea turbiditatii apei potabile presupune un set de masuratori si analize. Aparatul cu care se face testarea se numeste turbidimetru. Acest aparat este conceput pentru utilizare fie in laborator, fie pe teren, insa doar de personal instruit, ceea ce inseamna ca nu a fost conceput pentru uz casnic, pretul fiind, oricum, unul ridicat.
Turbiditatea se masoara in UT (unitati de turbiditate), iar Organizatia Mondiala a Sanatatii a stabilit un nivel maxim admisibil de 5 UT in apa potabila. In Romania se tine cont de aceasta recomandare. De altfel, peste acest nivel, impuritatile devin vizibile cu ochiul liber si orice persoana isi poate da seama ca apa nu este sigura pentru consum. Standardul ideal, adica nivelul optim, ar trebui sa fie sub 1 UT, de aceea sistemele de purificare a apei sunt foarte utile, iar instalarea lor va readuce apa in parametrii normali pentru sanatatea ta.
Odata lamurit raspunsul la intrebarea ce este turbiditatea apei, apare o noua intrebare: „Ce o cauzeaza?”.
Factorii implicati sunt diversi si pot aparea fie individual, fie grupati. Cel mai mare impact il au cei precum poluarea prin activitati umane, aluviunile, inundatiile sau precipitațiile puternice.
Tocmai de aceea, apa potabila este tratata inainte de a ajunge la robinet si monitorizata constant, iar in fabrici si uzine exista sisteme de filtrare a apei industriale. Cu toate acestea, uneori, tratamentul nu este eficient, in sensul in care unele conducte sunt vechi si septice, motiv pentru care apa ajunge in locuinte, de foarte multe ori, cu un nivel de turbiditate peste medie.
Turbiditatea apei si impactul asupra organismului tau
Turbiditatea apei potabile este un indicator de baza pentru evaluarea calitatii ei. Cu cat vei avea mai multe informatii despre purificarea apei, cu atat vei intelege mai bine pericolele la care poti fi expus.
Ce inseamna turbiditatea apei pentru sanatate?
Cand nivelul de UT este peste limitele recomandate, apare un indiciu a faptului ca in apa exista impuritati, bacterii, substante chimice ori alte microorganisme purtatoare de boli.
Asigurarea puritatii apei este foarte importanta, pentru ca riscurile de a intra in contact cu bacterii coliforme, ce pot provoca infectii ori boli va fi considerabil diminuat. Printre cele mai eficace sunt filtrele cu carbune activ, care elimina mirosurile, sedimentele si pot absorbi substante precum clorul, pesticidele sau metalele grele, evident periculoase pentru sanatate.
Puritatea unui lichid esential, precum apa, este un factor ce iti poate influenta profund sanatatea. Daca nu ai testat inca apa pe care o bei, fa acest lucru si utilizeaza cu incredere sistemele de filtrare, pentru a te asigura ca ii dai corpului un tip de apa pur, ce ii face bine.
Sursa foto: pixabay.com.
Adauga comentariu