Apa este prezenta in organismul nostru in proportie de doua treimi si joaca un rol esential pentru buna functionare a sistemului digestiv, transportarea oxigenului catre celule, mentinerea unei temperaturi corporale normale si nu numai. Putem, totusi, sa spunem ca un anumit tip de apa aduce mai multe beneficii decat altul?
1. Tipurile de apa: alcalina, minerala naturala plata, minerala naturala carbogazoasa si minerala carbogazificata
Pe rafturile magazinelor avem la dispozitie o varietate de tipuri de apa imbuteliata, ca sa nu mai vorbim de cele pe care le putem obtine acasa, cum ar fi apa filtrata sau cea purificata. Avand in vedere caracterul indispensabil al acestui lichid, este important sa intelegem diferitele tipuri existente de apa, precum si caracteristicile si utilizarile lor si sa fim atenti la miturile ce tin de apa.
Apa alcalina
Apa potabila cu un nivel optim de pH este esentiala pentru sanatatea noastra. Daca o apa cu pH neutru se situeaza peste nivelul mediu de 7, atunci putem vorbi despre o valoare alcalina. Apa alcalina are un nivel de pH mai ridicat decat cel al apei de la robinet, iar unele voci sustin ca aceasta poate neutraliza acidul din sange si poate ajuta la prevenirea bolilor, cum ar fi cancerul si bolile de inima. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetari pentru a confirma veridicitatea acestor afirmatii. Nu exista prea multe dovezi care sa ateste beneficiile utilizarii apei alcaline in mod exclusiv sau despre proprietatile acesteia de a echilibra pH-ul in organism. Corpul uman isi poate regla natural nivelul pH-ului, iar cresterea acestuia poate afecta anumite procese precum digestia, unde este nevoie de un anumit nivel de aciditate pentru a putea descompune particulele de hrana.
Apa minerala naturala plata
Apa minerala contine, in mod natural, minerale esentiale precum calciu, magneziu si mangan. Continutul de CO2 prezent determina tipul de apa minerala, respectiv plata/necarbogazoasa si carbogazoasa, unde apa plata este cea cu concentratie de dioxid de carbon mai mica de 250 g/l. Ambele tipuri au origine subterana si sunt imbuteliate asa cum se prezinta la sursa, iar, potrivit legislatiei in vigoare, aceasta „nu poate face obiectul nici unei tratari sau adaugiri” (conform art. 8 din HG 1020/2005), decat cu anumite exceptii cum ar fi „separarea elementelor instabile, cum sunt compusii de fier si de sulf, prin filtrare si/sau decantare” (art. 8, litera a). Exista o intreaga controversa in ceea ce priveste consumul de apa imbuteliata la PET, din cauza substantelor chimice sau a microorganismelor care pot patrunde in apa, de aceea se recomanda instalarea unui purificator de apa in gospodarie atat pentru un consum mai sigur, cat si mai economic.
Apa minerala naturala carbogazoasa
Apa minerala naturala carbogazoasa are o concentratie de dioxid de carbon mai mare de 250 g/l si, asa cum sugereaza numele, se gaseste astfel in stare naturala, din izvoare de mare adancime, spre deosebire de apa imbogatita in mod artificial cu dioxid de carbon. Aceasta contine saruri minerale care ajuta la refacerea echilibrului electrolitic al organismului, fiind recomandata persoanelor care au deficit de calciu sau magneziu, insa exista si contraindicatii in ceea ce priveste consumul de apa carbogazoasa. Pe langa senzatia de balonare si disconfortul esofagian si/sau abdominal, apa minerala carbogazoasa (consumata in cantitati mari) poate distruge smaltul dintilor, fiind mai acida din cauza nivelului scazut de pH, comparativ cu cea plata.
Apa minerala carbogazificata
Desi multe persoane considera ca apa carbogazoasa si cea carbogazificata sunt una si aceeasi, lucrurile stau cu totul altfel. Principala diferenta dintre apa carbogazoasa si cea carbogazificata este aceea ca apa minerala carbogazoasa are acelasi continut de CO2 cu cel din zacamant dupa imbuteliere, in timp ce apei carbogazificate i se adauga CO2 in mod artificial in timpul procesului de imbuteliere.
2. Tipuri de apa: apa de la robinet, apa filtrata, purificata, distilata, deionizata si apa dura
Apa de la robinet
Apa de la robinet este, in general, preluata din lacuri, rauri sau ape de adancime si este furnizata in gospodarii prin conducte, odata ce trece printr-un sistem complex de filtrare si purificare. Apa de la robinet este ideala pentru uz casnic, cum ar fi pentru curatenie, gradinarit, gatit sau spalarea rufelor. Desi tinde sa aiba o reputatie proasta, apa de la robinet este, de obicei, sigura. Cu toate acestea, exista si exceptii.
Apa de la robinet trebuie sa respecte standardele stabilite de legislatia locala si sa nu depaseasca anumite valori admise in ceea ce priveste indicatorii fizici, chimici, biologici, bacteriologici etc. Prezenta clorului in apa potabila este, de asemenea, o necesitate, insa si aici trebuie sa se respecte o concentratie maxima, ce trebuie sa se incadreze intre 0,10 – 0,50 mg/litru. Exista insa posibilitatea ca apa de la robinet sa nu fie intotdeauna potrivita pentru consum, mai ales daca conductele sunt vechi, ruginite si au scurgeri. Prin urmare, daca robinetul este principala ta sursa de alimentare cu apa, asigura-te ca ai la indemana un purificator de apa eficient. O alta alternativa rentabila care te va ajuta sa beneficiezi de o apa curata si sanatoasa este un filtru de apa cu osmoza inversa si remineralizare, care elimina metale grele, nitrati, nitriti si alte saruri si remineralizeaza apa cu minerale bune precum magneziu si calciu.
Apa filtrata
Apa filtrata este pur si simplu apa de la robinet, care a fost filtrata dupa ce a parasit sistemul public de alimentare cu apa pentru a elimina impuritatile, mineralele sau alte substante (cum ar fi fluorul). Impuritatile care se regasesc in apa de la robinet sau de la fantana pot afecta sanatatea organismului nostru, motiv pentru care instalarea unui filtru de impuritati pentru apa a devenit o necesitate atat in gospodarii, cat si in randul firmelor care activeaza in industria alimentara.
Apa purificata
Spre deosebire de apa filtrata, apa purificata trece prin mai multe procese precum osmoza inversa, distilarea sau deionizarea, rezultatul final fiind o apa mult mai curata decat cea filtrata, de izvor sau de la robinet.
Apa distilata/demineralizata
Fie ca vorbim de apa purificata sau distilata, ambele sunt sigure pentru organism, insa nu sunt destinatele consumului exclusiv. Apa distilata este considerata o subcategorie a apei purificate care, desi este mai curata, nu este neaparat si mai sanatoasa. Pe langa indepartarea substantelor chimice si a impuritatilor, procesul de distilare presupune si eliminarea electrolitilor si a mineralelor naturale care sunt esentiale pentru organismul nostru. Apa purificata, pe de alta parte, isi pastreaza continutul de minerale. Este recomandat sa consumi si apa distilata din cand in cand, insa este de retinut ca aceasta este folosita in mod deosebit in laboratoare sau in institutii farmaceutice si medicale.
Apa deionizata
Apa deionizata este utilizata in mod obisnuit in sistemele de racire a motoarelor, deoarece continutul scazut de minerale presupune depuneri de calcar reduse, prelungind astfel durata de viata a sistemului. Este totodata utilizata in procesul de fabricare a anumitor produse precum cele cosmetice sau alimentare. Prin urmare, nu este nevoie sa achizitionezi apa deionizata pentru consumul zilnic, cu toate ca aceasta este mai pura decat cea distilata (cu alte cuvinte, mai profund demineralizata).
Apa dura/calcaroasa
De cate ori nu te-ai confruntat cu problema depunerilor de calcar in baie, bucatarie, la masina de spalat sau la multe alte electrocasnice. În unele regiuni, apa poate avea un continut mai ridicat de calciu, magneziu, fier sau mangan, ceea ce face ca gradul de duritate sa fie mai mare. Pe langa stricaciunile casnice, persoanele care utilizeaza apa dura se pot confrunta si cu probleme dermatologice precum piele uscata sau pot observa ca parul lor este tern, lipsit de stralucire. Singura solutie fiabila este folosirea unui dedurizator de apa calitativ.
Majoritatea surselor de apa in zilele noastre sunt poluate, de aceea este important sa te asiguri ca iei toate masurile necesare de purificare a apei inainte de consum. De asemenea, daca obisnuiesti sa bei apa din comert, este indicat sa optezi pentru cea imbuteliata in recipiente din sticla in locul celor din plastic.
Sursa foto: Pexels.com
Adauga comentariu